ProFri stuurt ministeries brandbrief over statiegeldregeling

profri_363x60.png

Fastservice –  ProFri stuurt aanstaande dinsdag een brandbrief aan staatsecretaris Mansveld van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en minister Kamp van Economische Zaken over de op handen zijnde nieuwe statiegeldregeling. De belangenvereniging voor professionele frituurders tekent samen met enkele formulehuizen bezwaar aan tegen de mogelijke invoering van een statiegeldregeling op kleine plastic flessen en blikjes fris en water.

Volgens de belangenvereniging is een dergelijke regeling onuitvoerbaar en leidt het tot onnodige lastenverzwaring bij ondernemers. ProFri vraagt daarom in de brief aan de beide bewindspersonen om de bestaande afspraken over zwerfafval te respecteren. ‘Het huidige beleid is pas twee jaar geleden afgesproken en de resultaten worden nu zichtbaar, dankzij de vele extra inspanningen die door het bedrijfsleven en de gemeenten in gang zijn gezet.’

Volgens ProFri is het heffen van statiegeld op flesjes en blikjes is niet alleen praktisch onuitvoerbaar, maar heeft het ook een duidelijke negatieve economische impact op onze branche.

Bij het invoeren van statiegeld worden frituurbedrijven verplicht om de consument statiegeld in rekening te brengen en dit na consumptie weer terug te betalen. Daarnaast zullen frituurbedrijven ook een financiële voorziening moeten maken voor de flesjes en blikjes die de consument elders consumeert, maar ze wel bij het bedrijf komt inleveren.

Daarnaast moeten lege en vieze verpakkingen worden ingenomen en bewaard, wat niet alleen onhygiënisch is, maar ook veel ruimte in beslag neemt. Dit alles zorgt ervoor dat de ondernemers in de fastservicesector  worden belast met grote operationele en administratieve kosten.

ProFri pleit er voor om de bestaande inzamelingsregeling te handhaven. De regeling waarbij de flesjes en blikjes, die direct na aankoop worden geconsumeerd en daarna worden gedeponeerd in een bak, die vervolgens door de ondernemers met het overige bedrijfsafval voor recycling wordt aangeboden, zorgt er in ieder geval voor dat ondernemers niet met onnodige lastenverzwaring worden geconfronteerd.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek