Rabobank komt met Food Forward

Rabobank gaat bedrijven helpen te versnellen in oplossen voedselproblematiek Foto: The Greenery

Voedselprogramma – De Rabobank gaat programma’s opzetten om bedrijven helpen te versnellen met oplossingen voor de voedselproblematiek. De programma’s worden regionaal aangepakt. Gestart wordt er in Friesland.

Het huidige voedselsysteem schiet in de ogen van de bank tekort om in de toekomst wereldwijd iedereen te kunnen voeden. In de keten van boer tot bord zijn daarom meer stappen nodig voor verantwoorde voeding met minder ecologische impact. Food Forward moet bedrijven daarmee helpen: een programma voor elke Nederlandse regio waarbij de bank inzicht biedt in de uitdagingen voor de lokale voedselketen. Per regio doet de Rabobank hiervoor onderzoek, uitmondend in een regioscan. Op woensdag 17 april vindt de eerste Food Forward plaats in Friesland, om in 2020 elke regio geactiveerd te hebben.

De eerste editie van Food Forward vindt plaats in het Friese Jirnsum. Hierna volgen de regio's Midden-Oost Nederland en Noord-Holland Noord; de planning voor andere regio’s wordt later bekend gemaakt. Tijdens het programma doorgronden food & agri-ondernemers, overheden, onderzoekers, consumenten en bankmedewerkers de uitkomsten van de regioscan. Dit leidt tot inzichten en kansen waarmee de deelnemers een weekprogramma in gaan, de ‘Food Forward Track’. Daarbij zorgt de bank voor coaching en begeleiding om ideeën werkbaar te maken.

Groene revolutie

Voor de Nederlandse landbouw staat een missie van een groene revolutie. Food Forward past dan ook bij de missie van de Rabobank, ‘Growing a better world together’. “Vanuit de positie die we hebben, kunnen en willen we niet achterover leunen,” stelt Carin van Huët, directeur Food & Agri Nederland bij Rabobank. “Los van het morele besef, er is ook het pragmatisch langetermijnperspectief: in de toekomst willen we alle individuen in de samenleving bedienen met voedselzekerheid. Een simpele optelsom: financiering in deze sector is een ontwikkelmarkt.” In 2050 moeten we 10 miljard mensen voeden. Een simpele rekensom leert dat de wereldwijde voedselproductie met 60 procent moet toenemen om de groeiende wereldbevolking bij te houden, zonder dat er extra landbouwgrond beschikbaar komt en we rekening hebben te houden met tal van milieumaatregelen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek