Rookruimte in horeca staat ter discussie

Rechtszaken - De rookruimte in de horeca ligt onder vuur. Clean Air Nederland is een rechtszaak tegen de staat begonnen om een verbod te bewerkstelligen. Morgen ontmoeten de partijen elkaar in de rechtszaal.

Clean Air Nederland (CAN) beroept zich op een verdrag met de Wereldgezondheidsorganisatie over het tegengaan van roken, waar Nederland al in 2005 zijn handtekening onder heeft gezet. Daarin is opgenomen dat lidstaten hun burgers moeten beschermen tegen tabaksrook op de werkplek en in openbare ruimtes. De verdragsbepaling is heel algemeen geformuleerd, erkent hoogleraar internationaal gezondheidsrecht Brigit Toebes in het AD. “Maar ze vormt een belangrijke grondslag voor de zaak die CAN heeft aangespannen. Het ligt in de lijn der verwachting dat zij deze zaak gaan winnen.”

Van tafel
CAN voelt zich ook gesterkt door de in 2014 gewonnen zaak, waarmee het ook al de uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés van tafel wist te krijgen. “De minister van Volksgezondheid heeft de uitspraak van de Hoge Raad toen verkeerd geïnterpreteerd”, stelt voorzitter Tom Voeten van CAN. “Daaruit volgde al dat een rookruimte niet is toegestaan. Elke uitzondering op het rookverbod haalt de hele norm onderuit.”

Bron: AD


 

Auteur: Martijn Louws