Rotterdamse Erasmus Universiteit start met 'Meat Free Mondays'

Erasmus Food Plaza

Scholen - De Erasmus Universiteit in Rotterdam start met 'Meat Free Mondays' op haar Woudestein campus. De kick-off vindt plaats op Wereldvoedseldag, 16 oktober, met de Nederlandse première van de documentaire Cowspiracy.

Met een wekelijkse Meat Free Monday wil de Erasmus Universiteit studenten en medewerkers aansporen vaker vegetarisch te eten. Alle cateraars van de campus hebben hun medewerking toegezegd. Dit wil niet zeggen dat er helemaal geen vlees meer geserveerd wordt, maar met extra aandacht voor het vegetarische en veganistische aanbod in de restaurants op de campus hoopt de universiteit een gedragsverandering bij studenten en medewerkers teweeg te brengen.

EUR Bestuursvoorzitter Pauline van der Meer Mohr licht het plantaardige alternatief graag toe: "Onze universiteit is een internationaal georiënteerde onderzoeksuniversiteit. En het onderwijs en onderzoek heeft een sterke maatschappelijke oriëntatie. Onze wetenschappers en studenten werken aan het oplossen van mondiale, sociale uitdagingen. De introductie van Meat Free Monday past daar helemaal in: Je bewust zijn van wat je eet is belangrijk en minder vlees eten is een eerste stapje."

De Meat Free Monday begon in 2003 als Meatless Monday in de Verenigde Staten en waaide in de jaren erna over naar Europa. Paul McCartney introduceerde de Meat Free Monday in het Verenigd Koninkrijk.

Voor de aftrap van het duurzaamheidsinitiatief heeft de organisatie de Amerikaanse documentaire Cowspiracy naar Nederland gehaald. De landelijke première vindt heel toepasselijk plaats op 16 oktober, Wereldvoedseldag. Cowspiracy geeft een ontluisterend beeld van de veehouderij en de negatieve effecten hiervan op klimaat, milieu en mens.

Bron: Erasmus/FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek