Rustige feestdagen in aantocht voor restaurants

Feestdagen – Een hapje eten bij vrienden in plaats van een bezoek aan een restaurant. Het is wat Nederlanders de komende feestdagen doen. En wat serveert men dan aan de eigen keukentafel? Wild.

Nederlanders beknibbelen niet op voeding tijdens de kerstdagen en oud en nieuw, wel besteden ze minder aan vuurwerk, cadeaus en de kerstboom. Ook bezoeken ze minder vaak een restaurant en eten ze vaker een hapje bij vrienden en familie, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK. De supermarkten pieken tijdens de kerst, zo verwacht GfK. Het onderzoeksbureau schat de kerstomzet (week 51) dit jaar in op ongeveer 834 miljoen euro. Iets minder dan vorig jaar (834,2 miljoen euro). Wild en ijsdesserts staan met stip bovenaan, maar ook oliebollen en appelflappen blijven het goed doen bij de supermarkten.

In 2011 consumeerden de Nederlanders iets minder oliebollen en appelflappen dan het jaar ervoor. Maar het aantal huishoudens dat zelf oliebollen bakt, nam vorig jaar wel iets toe. Zo’n 47 prodent haalt deze lekkernijen in december in huis. GfK concludeert dat de crisis nauwelijks invloed heeft op de oliebollenconsumptie.

Bron: VMT

Auteur: Steffen van Beek