Scherpere controle op rookverbod

Horeca – De controle op het rookverbod wordt verscherpt. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft een zogenoemd tabaksteam samengesteld, dat verantwoordelijk is voor het toezicht. Behalve de extra controleurs moet, als het aan de staatsscretaris ligt, het rookverbod voor de hele horeca op 1 juli volgend jaar een feit zijn. Roken mag straks alleen nog in afgescheiden ruimten in de etablissementen, waar dan geen bediening is.

Van Rijn wil de verandering van de Tabakswet voor oktober 2013 aan de Tweede Kamer voorleggen, zo liet hij vrijdag weten. “Nu is besloten dat de horeca volledig rookvrij wordt, is het van belang om aan de lange discussie erover een einde aan te maken met een nieuw, stevig juridisch fundament voor een 100 procent rookvrije horeca”, zegt Van Rijn in De Telegraaf. “Zorgvuldigheid is nu nodig zodat er straks voor iedereen definitief helderheid is”, aldus de bewindsman. Hij gaat in cassatie tegen het arrest van het gerechtshof in Den Haag over roken in kleine cafés. Het hof besliste dat de huidige uitzondering op het rookverbod in kleine cafés zonder personeel niet rechtsgeldig is. Er is in deze kwestie echter nogal eens tegengesteld geoordeeld. De staatssecretaris wil daarom definitief uitsluitsel van de Hoge Raad en daarmee een eind aan alle juridische discussies.
Over de controles zegt Van Rijn: “We doen wat we kunnen met controles, waarschuwingen en boetes maar de financiële middelen voor handhaving blijven beperkt, zeker in deze tijden. Uiteindelijk moeten wij met elkaar naar een stevigere sociale norm toe. Het moet normaal worden dat er nergens in de horeca wordt gerookt.”


Bron: De Telegraaf/FoodClicks

Auteur: Martijn Louws