Sodexo zet met *Origo in op ‘lokaal, seizoensgebonden en duurzaam eten’

Bij *Origo worden zo veel mogelijk producten met een duurzaamheidslabel gebruikt

Catering - Bedrijfscateraar Sodexo lanceert *Origo in Nederland. Bij deze service gaat het om gerechten van goede kwaliteit die worden bereid met ingrediënten van lokale oorsprong.

“*Origo is al jaren een hit in Engeland”, licht service developer Sophie Ottes van Sodexo het initiatief toe. “In Engeland en in Nederland is de belangstelling voor lokaal en duurzaam eten heel groot. Maar ook bij het Europees Comité van de Regio’s, een overheidsinstelling in Brussel, is *Origo succesvol. Ik ben ervan overtuigd dat *Origo ook in Nederland een succes wordt. Hoe mooi is het dat je door anders om te gaan met voeding kunt bijdragen aan de wereld om je heen?”

Lokale oorsprong
*Origo - de naam komt van ‘origin’, herkomst - gaat om gerechten van goede kwaliteit die worden bereid met ingrediënten van lokale oorsprong. “Zo hebben we recepturen met scarmoza en mozzarella van Buffelfarm Kelder uit Radewijk en de makreel en Schotse zalm worden gerookt door Frank’s Smoke House in Amsterdam”, aldus Ottes. “Zuivels in Heiloo maakt Bergens Blonde, een smeuïge witschimmelkaas. Door de lokaliteit verschilt het per locatie welke ingrediënten er worden gebruikt. Daarnaast werken we zo veel mogelijk met vrije-uitloopeieren en vlees, vis en gevogelte met een duurzaamheidslabel. Melk is per definitie Nederlandse weidemelk en we kiezen waar het kan voor biologisch.”

Rol voor seizoen
Naast het lokale aspect speelt het seizoen een rol. Geen aardbeien in de winter maar wel knolgroenten en kolen. Daarnaast zet Sodexo vergeten groenten in de schijnwerpers, zoals raapstelen, lamsoor en meiraap. Maar ook nieuwe dingen doen met bekende producten zoals ‘spaghetti’ gemaakt van courgette staat centraal in *Origo. Bij deze service is er extra aandacht voor het verminderen van afval en voedselverspilling tegengaan. Zo worden restingrediënten gebruikt. Fruit gaat bijvoorbeeld in smoothies en van overgebleven brood worden croutons gemaakt. Daarnaast maakt de Meat Less Monday standaard deel uit van de service. Die dag wordt er geen vlees geserveerd, tenzij een gast er specifiek naar vraagt.

Duurzaamheidslabel
Bij *Origo worden zo veel mogelijk producten met een duurzaamheidslabel gebruikt, zoals MSC en ASC voor vis en het Beter Leven keurmerk voor vlees en gevogelte. Het MSC-keurmerk geeft aan dat vis duurzaam is gevangen en dat deze volledig terug te traceren is naar de visserij waaruit de vis afkomstig is. Het ASC-keurmerk geeft aan dat vis op duurzame wijze is gekweekt.
In Nederland verzorgt Sodexo met ruim 4000 medewerkers het volledige scala aan facilitaire diensten, waaronder cateringservices voor het bedrijfsleven, industrie, overheidsdiensten, ziekenhuizen, zorginstellingen, hogescholen, universiteiten en offshore-installaties.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Paul Peter Blonk