Spar en Subway dominant bij EG Group

Formulenieuws - Spar en Subway worden dominant in het EG Group-netwerk na de deal met met ExxonMobil, waarbij 650 Texaco- en Firezone-tankstations in de Benelux worden omgevormd tot Esso’s.

“Hoeveel stations er precies worden voorzien van de formules, willen we nog niet vrijgeven. Ik kan al wel bevestigen dat wij nog zes Subway’s tegen het einde van het eerste kwartaal toevoegen aan ons tankstation netwerk”, aldus Koen Vroman, Head of Brand & Communication EG Business tegenover @FoodClicks. Voor de verdere uitrol van Subway en Spar binnen de bestaande en overgenomen Esso-stations geldt dat verschillende parameters ten grondslag liggen aan de keuze wat waar komt. Het aantal bezoekers van een station speelt een rol, de omgevingsfactoren als concurrentie en de omvang van het station. Diverse Texaco-stations zijn voorzien van Subway-restaurants.

Franchisenemer

De uitbater van Texaco-stations, EG Group, is franchisenemer in die constructie. Dit betekent dat het zelf verantwoordelijk is voor de exploitatie van de winkels en dat het personeel in dienst is van EFR. Eenzelfde constructie heeft de EG Group met Spar Express. Met dien verstande dat EG Group zelf instaat voor het beheer van de Spar-winkels. Spar beheert mede het concept, het assortiment en de promoties. Beide partijen zijn in die constructie al best ver en hebben recent laten weten bij 130 Texaco-tankstations in Nederland, die door EG Group worden geëxploiteerd, een Spar Express te willen hebben. Vanaf begin 2018 is gestart met het ombouwen van de eerste van die 130 vestigingen en te voorzien van een Spar Express-winkel. Het plan is per week twee vestigingen om te bouwen om zodoende uiterlijk medio 2019 klaar te zijn.

Auteur: Martijn Louws