SPAR university test nieuwe 'verleidelijke' versconcepten

SPAR university test een aantal nieuwe versconcepten op de Hogeschool Utrecht

Formulenieuws - SPAR university, de gemaksformule op hogescholen en universiteiten, test momenteel in de winkel op de Hogeschool Utrecht (HU) diverse versconcepten. Vanuit de behoefte naar meer ‘verse en gezonde producten’ zijn het assortiment en de routing fors onder handen genomen.

Later dit jaar zal SPAR university ook op de HU een pilot starten met een ‘saladebar-concept’ waar wordt getest of klanten van SPAR university zelf verse salades kunnen opscheppen en/of samenstellen.

De formule was al bezig met het beter onder de aandacht brengen van vers en gezonde producten. Ook omdat het bleek uit eigen onderzoek. Uit ‘de Blije Klanten Score’, de maandelijkse enquête die SPAR university onder haar klanten houdt kwam al naar voren dat studenten graag vaker verleid willen worden met gezonde producten. Dat bleek overeen te komen met onderzoek onder studenten naar ‘gezondheid en het Super Healthy concept’, waar 55 procent aangaf vaker gezonde producten te willen, maar dat het verkrijgen daarvan op de campus nog wel een probleem was.

Pilotfase

SPAR University laat weten dat het al bezig was om vers en gezond meer aandacht te geven. Zo werd in de winkels op de Radboud Universiteit in Nijmegen en in de grotere winkel op de Universiteit in Utrecht al getest met lage tafelkoelingen, zodat de gezonde producten beter zichtbaar zijn. In de pilotwinkel op de HU worden de gezonde en verse producten waaronder vers belegde broodjes, vers getapte yoghurt, verse smoothies en biologische soepen breed gepresenteerd en zoveel mogelijk in het zicht bereid. Daarnaast is er een uitgelezen aanbod van fruit, wraps, poké bowls, sushi en vegetarische snacks. Doordat de versproducten meer aandacht krijgen en in de routing van de klant worden geplaatst, zijn het aantal KW-producten teruggebracht van ongeveer 350 naar 50 artikelen.

Binnen de 50 artikelen is wel ruimte voor de “ eat better tomorrow -artikelen”, oftewel, de ‘guilty-pleasure momentjes’ die studenten ook hebben tijdens het studeren. Te denken valt aan een frikandelbroodje of roomboter croissant. Maar ook de vegan repen, de vegan falafel maaltijdsalade en de speltcrackers ontbreken ontbreken niet in het assortiment, als wel een uitgekiend gluten- en lactosevrij assortiment.

New retail

SPAR University geeft aan nog zeker niet klaar te zijn met de formule. De formule heeft als doel om 35% van haar assortiment gezond en/of duurzaam te hebben. Daarnaast wil de gemaksformule een grotere rol spelen bij de lunch en bij de avondinvulling. Mirjam Bestebreurtje en Erwin Binneveld van Denk Different, de initiatiefnemers achter de Grab & Go studentenformule, geven aan dat zij daarbij zeker afhankelijk zijn van de mogelijkheden die hogescholen en universiteiten bieden om de formule daadwerkelijk te kunnen aanpassen

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek