Staatssecretaris Van Veldhoven sluit PlasticPact

Alle deelnemers aan het PlasticPact Foto: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Duurzaamheid - Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft met meer dan 70 bedrijven en milieuorganisaties de deal gesloten 20 procent minder plastic te gebruiken, meer plastic opnieuw te gebruiken en al het nieuwe plastic voor 100 procent recyclebaar te laten zijn.

De bedrijven die donderdag hebben getekend voor het PlastcPact zijn levensmiddelenbedrijven, supermarkten, festivals, cateraars, producenten, verpakkers en milieuorganisaties. Met de ondertekening committeerden zij zich aan een viertal doelstellingen voor het jaar 2025, die in het PlasticPact zijn opgenomen:

  • Plastic producten en verpakkingen zijn gemaakt van 100 procent recyclebaar plastic.
  • In 2025 gebruiken we 20 procent minder plastic dan in 2017.
  • Minimaal 70 procent van alle eenmalige plastic producten en verpakkingen die in Nederland in de prullenbak belandt, wordt gerecycled zonder verlies van kwaliteit.
  •  Alle eenmalig te gebruiken plastic spullen die op de markt komen, zullen moeten bestaan uit minimaal 35 procent plastic dat gerecycled is.

Nederland loopt met het Pact voorop in de strijd tegen de enorme hoeveelheid plastic die nu nog wordt verbrand of in het milieu terecht komt.

Van Veldhoven omarmde al eerder de Europese ambitie om al in 2021 een einde te maken aan plastic bordjes, rietjes, roer- en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek