Stationshal Utrecht nadert voltooiing

VerbouwingenHoewel de steigers voorlopig nog niet uit het zicht van de reizigers zullen worden onttrokken, is nu al wel bekend dat de nieuwe stationshal Utrecht Centraal op 7 december helemaal afgerond is.

Dat heeft de gemeentelijke projectorganisatie CU2030 gezegd. Aan de verbouwing van het drukste station van Nederland is sinds 2013 gewerkt. Volgens CU2030 lopen er een kleine 300.000 reizigers per dag door de hal van Utrecht Centraal. Op jaarbasis zijn dat 88 miljoen reizigers. De verwachting is dat dit aantal reizigers verder stijgt naar 100 miljoen per jaar in 2030. Het station was in de oude vorm berekend op 35 miljoen reizigers per jaar.

Tot voor kort liep de stationshal door in winkelcentrum Hoog Catharijne. Die verbinding is doorgeknipt. Tussen de sporen en het winkelcentrum is een nieuw plein gebouwd, dat in 2017 helemaal klaar moet zijn. Bij het plein stroomt weer de Catharijnesingel, die in de jaren zeventig van de vorige eeuw was gedempt. Onder het stationsgebouw is de grootste fietsenstalling ter wereld gebouwd met plaats voor 12.500 fietsen. Ook is er volop gewerkt aan een nieuw foodaanbod. Naast de bekende formules als Julia’s, Kiosk en Smullers zijn er inmiddels ook een Doner Company geopend, een Enoki en Urban Salad. Daarnaast zijn er diverse plekken waar reizigers rustig kunnen werken en eten, zoals bij Bistrot Centraal, Bar Centraal en Bar Beton.

Bron: @FoodClicks
 

Auteur: Martijn Louws