Tabaksector roept in open brief Tweede Kamer op af te zien van accijnsverhoging

Gemak- In een open brief roepen Beta (tankstations), NSO (tabakswinkeliers), de Bovag (tankstations) en TZN (tabaksgroothandel) de Tweede kamer op af te zien van de voorgenomen accijnsverhoging en de grens te leggen op 180 miljoen euro. De brandbrief is zaterdag gepubliceerd in de Volkskrant en de Telegraaf.

De hele week is er al luid protest geweest tegen het plan om de accijns op tabak te verhogen. Er zijn regiobijeenkomsten georganiseerd, een protestbijeenkomst in Nieuwspoort en er is in diverse landelijke en regionale media druk protest geuit. Als slotoffensief richting de Tweede Kamer is brief gepubliceerd. De sector vindt een accijnsgrens van 180 miljoen acceptabel.

Deze week wordt het accijnsplan behandeld in de Tweede Kamer, en naar alle waarschijnlijk wordt er ook gelijk over gestemd. De boodschap van de belangenorganisaties is simpel: door teveel extra accijns worden de klanten naar België en Duitsland gestuurd. Volgens de belangenorganisaties gaat de overheid hierdoor juist minder accijns binnen krijgen. Daarnaast, zo vrezen zij, is de voorgestelde accijnsverhoging, van 50 cent op tabak en 85 cent op shag de doodklap voor veel winkels in de grensstreek omdat het tabakstoerisme ook gevolgen gaat hebben voor de omzet van tanken en andere boodschappen.

Bron: FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek