Unilever zet verkoop margarinedivisie door

Industrie - Unilever gaat de divisie margarine-producten definitief verkopen. De merken Blue Band, Becel en de nationale merken Bona en Zeeuws Meisje, waarmee het bedrijf groot is geworden en waaraan het deels de ontstaansgeschiedenis heeft te danken, behoren niet meer tot de kernactiviteiten. Unilever komt voort uit een fusie van twee bedrijven: de Margarine Unie en de Britse zeepproducent Lever Brothers.

De verkoopplannen zijn actueel geworden na een overname bod op Unilever door het Amerikaanse bedrijf Kraft Heinz. Unilever zag zich daarop genoodzaakt de winstgevendheid verder te vergroten. Afnemende broodconsumptie zorgde er daarnaast voor dat de broodsmeersels het minder goed deden. Ook zag het bedrijf zich steeds voor de opgave gesteld de variaties steeds verder te vergroten om de marktpositie te kunnen blijven behouden.

Om te laten zien dat het bedrijf zelfstandig beter af is, stoot het bedrijf onderdelen af die minder winstgevend zijn. Winstgevende onderdelen gaat het bedrijf juist meer samenvoegen. De divisie waar het ijs van Magnum en Ben & Jerry’s inzit wordt daarom ondergebracht of samengevoegd met de voedingsdivisie met merken als Knorr en Hellmann's. Dat moet meer winst gaan opleveren.

Unilever behaalde vorig jaar een omzet van bijna 53 miljard euro met een winst van 5,5 miljard euro. Met de verkoop van de margarinetak hoopt Unilever volgens analisten zo'n 7 miljard euro binnen te halen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek