Veneca: catering moet veelzijdiger worden


Catering – Veneca, de belangenbehartiger voor de cateraars, wil de branche aantrekkelijker maken voor werknemers. Met name de onderwerpen flexibiliteit en multitasken moeten verder worden verankerd in een nieuwe cao. Dit stelt Jos van Straten, algemeen secretaris van Veneca, in een interview met FoodClicks. “Uiteraard praat ik veel over verduurzaming en gezondheid, maar een ander belangrijk punt waar we ons hard voor maken is de nieuwe cao. Met name de onderwerpen flexibiliteit en multitasken. Het is belangrijk dat de catering veelzijdiger wordt. We moeten af van uitsluitend contractcatering en verder kijken naar het cateren van recepties, de verantwoordelijkheid voor het winkeltje, de schoonmaak, et cetera. Catering moet grotere arbeidscontracten kunnen bieden, in plaats van de vaak kleine parttime contracten die we nu kennen.” Verder praat de Veneca-secretaris veel over contractwisselingen, die in de contractcatering veelvuldig plaatsvinden. Daarbij is het volgens haar wenselijk om te komen tot een nieuwe regeling. “Na gemiddeld drie jaar gaat de zittende cateraar bij een locatie weg, en wil de opdrachtgever een nieuwe cateraar. Dan komt het nogal eens voor dat het contract kleiner is geworden, waardoor niet alle mensen kunnen worden herplaatst. Het UWV hanteert daarvoor een vaste regel, die zegt dat een werknemer uit Landgraaf best in Groningen geplaatst kan worden, om ontslag te voorkomen. Misschien een wat extreem voorbeeld, maar het geeft aan wat er speelt en dat de huidige regeling niet ideal is. Na veel praten heeft de overheid nu gelukkig aangegeven dat het mogelijk moet zijn om een goede regeling te treffen in de cao, die eerlijk is voor zowel werknemer als werkgever.”    Bron: FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid