Vette hap en alcohol populair langs Nederlandse sportvelden

In de meeste sportkantines in Nederland worden geen gezonde producten verkocht en is de vette hap populair

Convenience - Het overgrote deel van de Nederlandse sportverenigingen heeft niet of nauwelijks regels op het gebied van eten, alcohol en roken. Dit blijkt uit onderzoek van de NOS en regionale omroepen, waar leden en vrijwilligers van meer dan 2000 sportclubs in Nederland aan hebben meegedaan.

Volgens het onderzoek zijn ‘de vette hap’ en alcohol in de meeste sportkantines heel populair. In de meeste sportkantines worden ook geen gezonde producten verkocht. Bij minder dan een op de vijf kantines is volgens de deelnemers van het onderzoek fruit te koop. Bij voetbal is dit nog minder. Hockey- en atletiekclubs hebben juist iets vaker fruit in de kantine liggen. De vette hap lijkt in de meeste sportkantines het hoofdingrediënt. 

Zondigen
Het enige verkrijgbare eten is bittergarnituur, tosti's, Cup-a-Soup en magnetron-hotdogs. Erg jammer dat je in een sportkantine niets gezonds kan krijgen”, aldus een volleyballer van een club uit Rotterdam waar de gemeente de sportkantine beheert. De populariteit van ongezonde producten in de sportkantine wordt verklaard doordat de sporters al gezond op het veld bezig zijn waarna de kantine wordt gebruikt om eens goed te zondigen. Sportkantines die eerder broodjes gezond in het assortiment hadden, hebben die eruit gehaald omdat er te weinig interesse in was. Ook wordt volgens de NOS in bijna alle kantines alcohol verkocht. Bij een kwart van de sportclubs uit het onderzoek mag dit alleen na een bepaalde tijd of in een aparte ruimte.

Omzet
De brede verkrijgbaarheid van ongezonde producten en alcohol komt doordat voor veel clubs een goede omzet in de kantine noodzakelijk is. De sportkantine is volgens het onderzoek het hart van de vereniging waar de inkomsten behaald moeten worden.
Aan het onderzoek deden bijna drieduizend mensen mee, die actief zijn bij ruim tweeduizend sportclubs verspreid over heel Nederland.

Bron: NOS

Auteur: Paul Peter Blonk