Vier windturbines voorzien Heineken voor 40% in energie

V.l.n.r.: Kees den Ouden, locoburgemeester en wethouder Duurzaamheid voor de gemeente Zoeterwoude, Guido Custers, directeur van DELTA Energy, Willem de Jonge, Senior Director Supply Chain HNS en Vrumona, Jaap Smit, Commissaris van de Koning voor de Provincie Zuid-Holland

Duurzaamheid - Vier windturbines, met een gezamenlijk vermogen van 12 megawatt, voorzien in maar liefst 40% van de elektriciteitsbehoefte van de Heineken brouwerij in Zoeterwoude. De windturbines werden vrijdag officieel in gebruik genomen.

Het is in Nederland nog zeldzaam dat een bedrijf met windturbines op het eigen terrein direct gebruik kan maken van de duurzame energie die de windmolens opwekken. In de meeste gevallen komt de energie eerst op het net terecht en koopt de klant groene energie van een leverancier. Heineken Nederland zet met de windturbines een belangrijke stap in het realiseren van haar ambitie om in 2020 klimaatneutraal te brouwen.

Willem de Jonge, Senior Director Supply Chain HNS en Vrumona: "Zeven jaar geleden zijn we gestart met het onderzoeken van de mogelijkheden van windenergie voor onze brouwerij in Zoeterwoude.  We zijn heel trots dat dankzij de goede samenwerking met DELTA, de gemeente Zoeterwoude en de Provincie Zuid Holland nu de windturbines de benodigde energie kunnen gaan leveren. Het blijft hier zeker niet bij, we blijven werken aan het verduurzamen van onze brouwerij en de gehele keten, want groen is meer dan alleen de kleur van onze flesjes."

Naast het windpark op het brouwerijterrein in Zoeterwoude, maakt Heineken Nederland ook al gebruik van verschillende andere duurzame energiebronnen, zoals biogas uit de waterzuiveringsinstallaties in Zoeterwoude en 's-Hertogenbosch. In de brouwerij in Wijlre wordt gebruik gemaakt van een waterrad voor het winnen van groene elektriciteit. Op het dak van de brouwerij in 's-Hertogenbosch en alle distributiecentra liggen zonnepanelen waarmee onder meer de elektrische trucks worden voorzien van de benodigde stroom.

Bron: Heineken

Auteur: Steffen van Beek