Voedseldebat toont de diversiteit in beleidspunten


Bijeenkomst - Het was met ruim 170 belangstellenden een zeer geslaagd Voedsel Verkiezingsdebat dat dinsdag 28 februari was georganiseerd door LTO Nederland, Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Aan het debat namen negen kandidaat-Kamerleden deel. En hoewel de nadruk in het debat lag op landbouw en veeteelt, viel vooral op dat de ervaren Kamerleden het in duidelijkheid duidelijk wonnen van de nieuwelingen. De negen Kamerleden die in debat gingen met een aantal relaties van de drie belangenorganisaties LTO, CBL en FNLI waren Helma Lodders (VVD), Anna-Lena Hedin-Penninx (PvdA), Henk van Gerven (SP), Jaco Geurts (CDA), Tjeerd de Groot (D66), Carla Dik-Faber (CU), Suzanne Kröger (GroenLinks), Sjaak Simonse (SGP) en Esther Ouwehand (PvdD). Met name Helma Lodders en Carla Dik-Faber wisten als ervaren Kamerleden de aanwezigen met steekhoudende argumenten te boeien, voor de rest betekende het debat meer het toetsen van een aantal onsamenhangende statements, die nauwelijks op enige steun in de zaal bij de aanwezigen konden rekenen; de onderbouwing van wensen en eisen was vaak te wollig en de onderbouwing te weinig concreet. Desalniettemin blikken LTO Nederland, FNLI en CBL blikken terug op een geslaagd Voedseldebat. Zij wilden vooral laten zien met het gezamenlijke initiatief dat de kracht ligt in de samenwerking  tussen de verschillende schakels in de keten. Want juist om de Agrifoodsector in de toekomst verder te verduurzamen is gezamenlijk optrekken noodzakelijk. Daarom roepen de drie organisaties de politiek, en in het bijzonder het volgende kabinet op om aandacht te hebben voor alle schakels in de keten bij het maken van beleidskeuzes. Alleen zo kan de sector gezamenlijk aan de slag met de uitdagingen van de toekomst. Tijdens het debat was er volop aandacht voor het belang van de Agrifoodketen voor de Nederlandse economie en kwamen drie thema’s over gezondheid, klimaatimpact en voedselverspilling aan de orde. Deze thema’s werden in stemming gebracht met dilemma’s. Daar werd zowel door de politiek als het publiek kritisch en met humor op gereageerd. Voedseleducatie Vrijwel alle negen partijen zien voedseleducatie als een belangrijk middel om een gezond voedingspatroon bij consumenten al van jongs af aan te stimuleren. PvdD, GroenLinks, SP en ChristenUnie gaven ook aan dat de voedselindustrie een belangrijke rol heeft in het aanbod van gezonder voedsel en als dit niet voldoende of niet snel genoeg wordt opgepakt, zullen deze partijen inzetten op aanvullende wetgeving. Helma Lodders van de VVD reageerde hier huiverend op en stelde niets te zien in een ‘koelkastpolitie’. De oproep van D66 om gezamenlijk af te spreken een 'preventiepact' te sluiten kon niet op steun rekenen. Duurzaamheid Nederlands voedsel wordt door de meeste Kamerleden als kwalitatief hoogwaardig beschouwd en velen gaven aan dat voedsel hier meer voor gewaardeerd moet worden en dat de prijs van voedsel minder belangrijk zou moeten zijn. Het CDA gaf daarentegen wel aan dat niet iedereen meer kan betalen voor voedsel en dat men niet bij de ander in de portemonnee kan kijken. Alle partijen willen meer ruimte creëren binnen de huidige mededingingswet om zo een betere samenwerking op het gebied van duurzaamheid tussen producenten mogelijk te maken. Dat is goed nieuws voor LTO Nederland, FNLI en CBL aangezien zij hier meerdere malen om hebben gevraagd. Vleesconsumptie Het publiek in de zaal werd gevraagd waar men op let bij de aankoop van vlees. Een overgrote meerderheid gaf aan meer op de wijze van productie (dierenwelzijn, duurzaamheid) te letten en minder op prijs. Voor het duurder maken van vleesproducten leek bij de Kamerleden geen meerderheid te zijn. Veel gehoord argument is dat vlees voor alle consumenten beschikbaar en dus betaalbaar moet blijven. Suzanne Kröger van GroenLinks stelde als reactie voor om minder vaak vlees te eten. Dit zou ook een antwoord bieden op het klimaatvraagstuk waar de sector mee te maken heeft. Zij werd hierin gesteund door de PvdD, maar andere partijen leken hier niets voor te voelen. Bron: LTO/CBL/FNLI/@FoodClicks Bijeenkomst - Het was met ruim 170 belangstellenden een zeer geslaagd Voedsel Verkiezingsdebat dat dinsdag 28 februari was georganiseerd door LTO Nederland, Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Aan het debat namen negen kandidaat-Kamerleden deel. En hoewel de nadruk in het debat lag op landbouw en veeteelt, viel vooral op dat de ervaren Kamerleden het in duidelijkheid duidelijk wonnen van de nieuwelingen. De negen Kamerleden die in debat gingen met een aantal relaties van de drie belangenorganisaties LTO, CBL en FNLI waren Helma Lodders (VVD), Anna-Lena Hedin-Penninx (PvdA), Henk van Gerven (SP), Jaco Geurts (CDA), Tjeerd de Groot (D66), Carla Dik-Faber (CU), Suzanne Kröger (GroenLinks), Sjaak Simonse (SGP) en Esther Ouwehand (PvdD). Met name Helma Lodders en Carla Dik-Faber wisten als ervaren Kamerleden de aanwezigen met steekhoudende argumenten te boeien, voor de rest betekende het debat meer het toetsen van een aantal onsamenhangende statements, die nauwelijks op enige steun in de zaal bij de aanwezigen konden rekenen; de onderbouwing van wensen en eisen was vaak te wollig en de onderbouwing te weinig concreet. Desalniettemin blikken LTO Nederland, FNLI en CBL blikken terug op een geslaagd Voedseldebat. Zij wilden vooral laten zien met het gezamenlijke initiatief dat de kracht ligt in de samenwerking  tussen de verschillende schakels in de keten. Want juist om de Agrifoodsector in de toekomst verder te verduurzamen is gezamenlijk optrekken noodzakelijk. Daarom roepen de drie organisaties de politiek, en in het bijzonder het volgende kabinet op om aandacht te hebben voor alle schakels in de keten bij het maken van beleidskeuzes. Alleen zo kan de sector gezamenlijk aan de slag met de uitdagingen van de toekomst. Tijdens het debat was er volop aandacht voor het belang van de Agrifoodketen voor de Nederlandse economie en kwamen drie thema’s over gezondheid, klimaatimpact en voedselverspilling aan de orde. Deze thema’s werden in stemming gebracht met dilemma’s. Daar werd zowel door de politiek als het publiek kritisch en met humor op gereageerd. Voedseleducatie Vrijwel alle negen partijen zien voedseleducatie als een belangrijk middel om een gezond voedingspatroon bij consumenten al van jongs af aan te stimuleren. PvdD, GroenLinks, SP en ChristenUnie gaven ook aan dat de voedselindustrie een belangrijke rol heeft in het aanbod van gezonder voedsel en als dit niet voldoende of niet snel genoeg wordt opgepakt, zullen deze partijen inzetten op aanvullende wetgeving. Helma Lodders van de VVD reageerde hier huiverend op en stelde niets te zien in een ‘koelkastpolitie’. De oproep van D66 om gezamenlijk af te spreken een 'preventiepact' te sluiten kon niet op steun rekenen. Duurzaamheid Nederlands voedsel wordt door de meeste Kamerleden als kwalitatief hoogwaardig beschouwd en velen gaven aan dat voedsel hier meer voor gewaardeerd moet worden en dat de prijs van voedsel minder belangrijk zou moeten zijn. Het CDA gaf daarentegen wel aan dat niet iedereen meer kan betalen voor voedsel en dat men niet bij de ander in de portemonnee kan kijken. Alle partijen willen meer ruimte creëren binnen de huidige mededingingswet om zo een betere samenwerking op het gebied van duurzaamheid tussen producenten mogelijk te maken. Dat is goed nieuws voor LTO Nederland, FNLI en CBL aangezien zij hier meerdere malen om hebben gevraagd. Vleesconsumptie Het publiek in de zaal werd gevraagd waar men op let bij de aankoop van vlees. Een overgrote meerderheid gaf aan meer op de wijze van productie (dierenwelzijn, duurzaamheid) te letten en minder op prijs. Voor het duurder maken van vleesproducten leek bij de Kamerleden geen meerderheid te zijn. Veel gehoord argument is dat vlees voor alle consumenten beschikbaar en dus betaalbaar moet blijven. Suzanne Kröger van GroenLinks stelde als reactie voor om minder vaak vlees te eten. Dit zou ook een antwoord bieden op het klimaatvraagstuk waar de sector mee te maken heeft. Zij werd hierin gesteund door de PvdD, maar andere partijen leken hier niets voor te voelen. Bron: LTO/CBL/FNLI/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Nieuw huurcontract voor winkel- en horecapanden

Winkelpanden – Branche- en werkgeversorganisaties hebben een nieuwe Huurdersvariant’ van het ROZ-model gemaakt. In het ROZ zijn de verhuurders vertegenwoordigd. Het model moet huurcontractbesprekingen tussen partijen evenwichtiger maken en onwenselijke situaties voorkomen.

Lees bericht


Marc Jansen nieuwe algemeen directeur bij CBL

Benoeming - Bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft per 1 januari 2024 een directeurswissel plaatsgevonden. Marc Jansen heeft de functie van algemeen directeur René Roorda overgenomen. Roorda blijft op zijn huidige dossiers actief als directeur bij het CBL.

Lees bericht

Foodsector blij met uitblijven strenge controle verpakkingsregels

Politiek – CBL en branchevereniging ProFri voor professionele frituurders zijn blij met de uitspraak van demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over het in de ijskast zetten van de controles op de nieuwe verpakkingsregels. Zij heeft besloten dat deze weliswaar blijven, maar dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ze niet streng gaat controleren. Ook het...

Lees bericht

Voedselverspilling daalt 17,4% bij supermarkten

Supermarkten - Supermarkten verkochten in 2022 gemiddeld 98,62 procent van al het voedsel dat werd aangeboden. Dat betekent dat 1,38% van het voedsel niet bij consumenten terecht kwam. Daarmee is de hoeveelheid voedselverspilling in supermarkten met 13,8 procent afgenomen ten opzichte van 2020 en met 17,4 procent sinds 2018.

Lees bericht


CBL wil stabiel kabinet dat uitdagingen gaat aanpakken

Politiek - Stabiliteit en duidelijkheid zijn de komende formatieperiode van belang. Dat benadrukt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in reactie op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van gisteren. De branchevereniging ziet vooral de noodzaak van een stabiel kabinet om Nederland de komende jaren verder vooruit te helpen.

Lees bericht

FNLI: lastenverhoging remt verduurzaming voedingsmiddelenbedrijven

Industrie - De voorgenomen heffingen en verhoging van de energiebelasting op gas uit het aanvullende klimaatpakket van het demissionaire kabinet werken averechts voor voedingsmiddelenfabrikanten bij de verduurzaming. Dat stelt bracheorganisatie van de voedingsmiddelenindustrie FNLI. Volgens FNLI-directeur Cees-Jan Adema moet de politiek veel meer richten op de uitvoerbaarheid van de gewenste verduurzaming.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid