‘Voorjaarsgroei’ van bijna 2 procent in foodservice

Volle terrassen zorgden voor een omzetgroei in foodservice

Marktcijfers - In 2016 was er in maart een opleving van 3% in de horeca. Dit jaar komt er dankzij het goede weer nog eens 2% groei bovenop. Daarentegen bleef de groei in de catering van bedrijven en zorginstellingen met -1% achter. Over de eerste drie maanden van 2017 tezamen staat de foodservice op +1,7%.

De cijfers zijn afkomstig van Foodstep en in de laatste editie van FoodserviceXS gepubliceerd. Volgens metingen deed de fastservicesector met een stijging van 5% het prima. De bestedingen in restaurants waren met +2,5% eveneens goed. De drankensector, recreatie en sport volgden met een bescheiden stijging van 1 à 1,5%. In de logiessector is een daling van 4% in eten en drinken gemeten wat, volgens Foodstep, verklaarbaar is met het vroege Pasen in 2016.

Belangrijke ontwikkeling binnen catering is dat de drukte in het Nederlandse bedrijfsleven toeneemt en ook de behoefte aan de eet- en drinkvoorzieningen aantrekt. De cateraars in bedrijven krijgen echter ook meer concurrentie van aanbieders in nabijheid van bedrijven, zoals horeca, detailhandel en on-the-go. De foodservice in bedrijven daalde als gevolg van die ontwikkeling licht met 0,4%.

Tot nu toe staat de foodservice op +1,7% voor de toeleveringen vanuit reguliere groothandels in 2017. Buiten de meting van de periodemonitor vallen de inkoop via supermarkten en de inkoop direct bij producenten. Deze groeiden in 2016 harder dan de grossiersleveringen. Mogelijk zet deze groei in 2017 door, schrijft onderzoekbureau Foodstep.

Bron: Foodstep/FoodserviceXS

Auteur: Steffen van Beek