Zeeuwse kroepoek nu landelijk verkrijgbaar

Wilthagen met de Zeeuwse kroepoek in drie varianten

Introductie – Het was voor het eerst te zien dit voorjaar op de private labelbeurs PLMA in Amsterdam: kroepoek van Nederlandse bodem uit Zeeland. Het bedrijf Wilthagen dat de Zeeuwse kroepoek introduceert in de smaken Noordzeegarnalen, Hollandse ui en Oosterschelde-zeewier gaat nu, via supermarktformule Jumbo, landelijk.

Wilthagen in Tholen is bekend van de knabbelspek en leverworst, maar wilde graag een nieuw product toevoegen aan het assortiment. Kroepoek was logisch omdat er nog geen lokaal product daarvan in Nederland beschikbaar is. De kroepoek die op de markt is, werkt met grondstof uit Azië en wordt hier alleen afgebakken. Met de Noordzeegarnalen wordt nu in Zeeland een eigen kroepoek gemaakt en omdat het gebied ook bekend staat om de uien, ook een uienkroepoek. Wilthagen haalt daarvoor zijn uien bij uientelers op enkele kilometers van Tholen.

Knotswier

De derde variant is gebaseerd op zeewier dat van de Oosterschelde-oevers wordt afgesneden. Hiervoor wordt knotswier gebruikt volgens het bedrijf, omdat dit zeewier beter geschikt is voor verhitting. Andere wieren verliezen hun smaak bij hoge temperaturen, maar knotswier niet en is dus ideaal bij de verweking in kroepoek.

Bron: Wilthagen

Auteur: Steffen van Beek