Zwolle geeft sluitingstijden horeca vrij, vanaf drie uur portier aan deur

Zwolle start een proef van een jaar waarin de sluitingstijden van de horeca vrij zijn

Horeca - Kroegtijgers kunnen in Zwolle binnenkort tot in de late uurtjes terecht in de diverse horecagelegenheden in de Overijsselse studentenstad. De Zwolse gemeenteraad heeft besloten de sluitingstijden van de horeca voor minimaal een jaar vrij te geven.

Dit meldt De Stentor dinsdag. De kroegbaas mag zelf bepalen hoe laat hij zijn gasten de deur wijst. Voorwaarden is wel dat er vanaf drie uur ’s nachts een portier aan de deur staat en er in de zaken waar alcohol wordt geschonken tussen vier uur ‘s nachts en acht uur ‘s ochtends geen nieuwe gasten meer binnen mogen komen. De proef met vrije horecasluitingstijden zal na een half jaar worden geëvalueerd met horeca, bewoners, politie en de gemeente. Na een jaar wordt duidelijk of Zwolle sluittijden voorgoed overlaat aan de markt.

Overlast
De Bewonersvereniging Binnenstad Zwolle (BBZ) is niet blij met het besluit. Zij vreest meer overlast nu de verplichte sluittijden verdwijnen. Politieke partijen die de proef steunen, verwachten juist een bruisender nachtleven in de studentenstad en dat de overlast op straat minder wordt, omdat kroegen niet meer allemaal gelijktijdig sluiten. Afgelopen weken probeerde de bewonersclub met een alternatief plan de politiek op andere gedachten te brengen. BBZ riep op de uiterlijke sluitingstijd voor de Zwolse kroegen op vijf uur te laten.

Auteur: Paul Peter Blonk