Dertig kinderen koken grootste Vrijheidsmaaltijd van Amsterdam


Samuel Levie, initiatiefnemer van de Vrijheidssoep, en kinderburgemeester Phileine / Foto bij: Saskia van Osnabrugge

Actie - Op zondag 5 mei vult de Centrale Markthal zich met ruim 300 Amsterdammers om tijdens de grootste Vrijheidsmaaltijd van de stad te genieten van de Vrijheidssoep. Dertig kinderen koken de soep voor jong en oud om samen de vrijheid te vieren.

Jaarlijks organiseert het Amsterdams 4 en 5 mei comité een gedenkwaardige Vrijheidsmaaltijd op een symbolische locatie. Dit jaar viel de keuze op de Centrale Markthal omdat die een bijzondere oorlogsgeschiedenis heeft. De Kindervrijheidsmaaltijd wordt feestelijk geopend door drie generaties burgemeesters: kinderburgemeester Phileine (11), burgemeester Femke Halsema en oud burgemeester Job Cohen.

Vrijheidssoep

Tijdens de Vrijheidsmaaltijden komen op 5 mei in het hele land mensen samen om te genieten van een kom Vrijheidssoep en de vrijheid te vieren. De Vrijheidssoep van dit jaar: tomatensoep van chef Nick Toet, gebaseerd op zijn oma’s recept. Met een beetje hulp van bekende chefs als London Loy en Samuel Levie koken zij voor vrienden, familie, opa’s, oma’s en ook juist voor onbekenden. Samuel Levie, initiatiefnemer: “Dat vrijheid als belangrijk wordt ervaren is denk ik van alle tijden. Toch verandert de interpretatie en invulling van vrijheid met de tijd. Vrijheid gaat over meer dan vrede, het gaat over naar elkaar luisteren, er voor elkaar zijn en elkaar de hand geven.”

Bron: 4 en 5 mei comité/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

TV-kok London Loy maakt recept Vrijheidssoep

Actie - London Loy maakt dit jaar het recept voor de Vrijheidssoep. De chef, bekend van het televisieprogramma Koffietijd, zijn kookboeken en zijn deelname aan Expeditie Robinson is daarmee de smaakmaker van de Vrijheidsmaaltijden. De Vrijheidsmaaltijden worden mogelijk gemaakt door vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg).

Lees bericht


Slagerij de Beurs maakt de duurste stamppot ter wereld

Actie - In restaurant Slagerij de Beurs in Amsterdam is voor één avond de duurste stamppot ter wereld te verkrijgen. Het Hollandse gerecht is door chefs Timo de Beurs en Samuel Levie samengesteld en bestaat een stamppot met truffel, rookworst van Chaams hoen en kreeft. Voor het bedrag van €1200,- voor vier tot vijf personen staat de stamppot in pie-vorm...

Lees bericht

Vrijheidsmaaltijd op 5 mei op GVB-pont bij Amsterdam

Events – Tijdens 5 mei worden er in Nederland door 4 en 5 mei comités verschillende Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Het Amsterdamse comité organiseert op Bevrijdingsdag een Vrijheidsmaaltijd op de Vrijheidspont, te weten de GVB-pont bij Amsterdam Centraal.

Lees bericht

Low Food Lab wil voedselsysteem ‘gastronomisch’ verbeteren

Platform – De Low Food beweging, een initiatief van de foodprofessionals Joris Bijdendijk, Samuel Levie en Joris Lohman – wil de komende jaren met chefs, boeren, voedselproducenten en wetenschappers onderzoeken welke gastronomische oplossingen er zijn voor ons voedselsysteem. De beweging heeft daarvoor het Low Food Lab opgezet. Het Low Food Lab is een zogenaamd open-source platform en gaat met verschillende partijen onderzoeken...

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid