Horeca wil gelijkheid binnen deeleconomie


Deeleconomie – Gisteren presenteerde de koepelorganisatie HOTREC in het Haagse Hilton Hotel een 10-puntenplan. Daarmee geven de Europese belangenbehartigers van de horeca hun visie op de nieuwe deeleconomie. Kern van de boodschap: alle aanbieders die tegen betaling producten of diensten leveren horen aan dezelfde wet- en regelgeving te voldoen. Het tien puntenplan moet de consument en de ondernemers in de hotellerie, restaurants en andere belanghebbenden in de wereld van dienstverlening beschermen tegen thuiswerkende hobbykoks en Airbnb-achtige bedrijven. Van belang is volgens de internationale belangenorganisatie dat er een eerlijk speelveld ontstaat voor elke ondernemer die commercieel eten, drinken of slapen aan de consument wil aanbieden. Nieuwe initiatieven in deze schaduweconomie maken het noodzakelijk dat de overheid snel werk gaat maken om deze initiatieven te reguleren, stelt ook Koninklijke Horeca Nederland. Of je dit in het klein of in het groot aanbiedt maakt geen verschil. Zodra er sprake is van een commercieel aanbod, hebben consumenten recht op bescherming. KHN vindt dat bijvoorbeeld huiskamerchefs die tegen betaling eten of drinken aanbieden, aan dezelfde wetten en regels moeten voldoen als de horeca. Ook KHN is voor een eerlijk speelveld. Initiatieven als AirBnB, waarbij sprake is van particuliere verhuur van accommodaties van consument tot consument via een online platform, houden de gemoederen ook bezig in Barcelona, Parijs en Londen. HOTREC plaatst kanttekeningen bij de veelheid aan internationale initiatieven die vaak leiden tot oneerlijke concurrentie voor de reguliere horeca. KHN wordt in Nederland gesteund door het ministerie van Economische Zaken en de Voedsel waren Autoriteiten. Ook zij zijn van mening dat elk bedrijf dat actief is en geld verdiend in de dienstverlening en aan eten en drinken moet voldoen aan de wettelijke eisen van hygiëne en veiligheid. Volgens ING onderzoek eerder dit jaar hebben vorig 550 duizend Nederlandse huishoudens naar eigen zeggen iets tegen betaling afgenomen of uitgeleend binnen de deeleconomie. De omvang wordt geschat op 40 tot 60 miljoen euro. Maar algemeen wordt aangenomen dat dit bedrag vele malen hoger ligt. Dit jaar zou de deeleconomie groeien met zo’n 70 procent. Het is vooral het groeipercentage dat de internationale koepelorganisatie zorgen baart. Daarom wil het nu actie. Het 10-puntenplan is het vertrekpunt. Of die gaat leiden tot een betere regulering is de vraag. De belangenbehartigers van de internationale horeca waren het tijdens de persconferentie er over eens dat nieuwe initiatieven goed naast de bestaande horeca activiteiten kunnen bestaan, maar dat de vraag hoe snel je een gelijke speelveld realiseert veel moeilijker is te beantwoorden. Processen in het Europese parlement gaan immers traag. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid