ING ziet horecagroei licht afvlakken
Analyse – Hoewel de verkopen van maaltijden, drankjes en hotelovernachtingen in de horeca naar verwachting met zo’n 2% stijgen dit jaar, zal die stijging volgend jaar minder zijn. ING Economisch Bureau verwacht dat in 2020 de horecaomzetten met zo’n 1,5% zullen toenemen, een duidelijke vertraging in vergelijking met het gemiddelde groeitempo van 4% in de afgelopen vijf jaar. De groei wordt voornamelijk gerealiseerd door de toestroom van toeristen. Volgens berekeningen groeit het aantal buitenlandse toeristen dat Nederland bezoekt de 20 miljoen. Dat betekent een verdubbeling in de afgelopen 10 jaar. Veel van die toeristen bezoeken Amsterdam. Die mensen verblijven niet alleen in Airbnb-locaties maar ook in nieuw gebouwde hotels. Het leeuwendeel van de nieuwe hotelkamers staat in de hoofdstad. Het aandeel van de hoofdstad in het totale aantal hotelkamers is opgelopen tot bijna 30%, blijkt uit het nieuwe Vooruitzicht Horeca van het ING-bureau. Vertraging Maar ondanks de groeiende toestroom in toeristen vlakt de omzetgroei toch af. De vertraging in de groei doet zich al voor vanaf het begin van dit jaar. Prijsstijgingen en het tekort aan personeel worden gezien als de belangrijkste oorzaken. Maar richting 2020 blijft er vanwege de positieve vooruitzichten voor de consumentenbestedingen en de groei van het buitenlandse toerisme naar verwachting ruimte voor lichte omzetgroei. Alleen een brexit kan roet in het eten gooien. “De gevolgen van een brexit kunnen op twee manieren doorwerken op de horeca”, stelt Thijs Geijer, ING sectoreconoom Horeca. “Ten eerste zijn Britten de op twee na grootste groep buitenlandse toeristen in ons land. Ten tweede kan een brexit ook het consumentenvertrouwen in Nederland schaden.” Bron: ING/@FoodClicks Analyse – Hoewel de verkopen van maaltijden, drankjes en hotelovernachtingen in de horeca naar verwachting met zo’n 2% stijgen dit jaar, zal die stijging volgend jaar minder zijn. ING Economisch Bureau verwacht dat in 2020 de horecaomzetten met zo’n 1,5% zullen toenemen, een duidelijke vertraging in vergelijking met het gemiddelde groeitempo van 4% in de afgelopen vijf jaar. De groei wordt voornamelijk gerealiseerd door de toestroom van toeristen. Volgens berekeningen groeit het aantal buitenlandse toeristen dat Nederland bezoekt de 20 miljoen. Dat betekent een verdubbeling in de afgelopen 10 jaar. Veel van die toeristen bezoeken Amsterdam. Die mensen verblijven niet alleen in Airbnb-locaties maar ook in nieuw gebouwde hotels. Het leeuwendeel van de nieuwe hotelkamers staat in de hoofdstad. Het aandeel van de hoofdstad in het totale aantal hotelkamers is opgelopen tot bijna 30%, blijkt uit het nieuwe Vooruitzicht Horeca van het ING-bureau. Vertraging Maar ondanks de groeiende toestroom in toeristen vlakt de omzetgroei toch af. De vertraging in de groei doet zich al voor vanaf het begin van dit jaar. Prijsstijgingen en het tekort aan personeel worden gezien als de belangrijkste oorzaken. Maar richting 2020 blijft er vanwege de positieve vooruitzichten voor de consumentenbestedingen en de groei van het buitenlandse toerisme naar verwachting ruimte voor lichte omzetgroei. Alleen een brexit kan roet in het eten gooien. “De gevolgen van een brexit kunnen op twee manieren doorwerken op de horeca”, stelt Thijs Geijer, ING sectoreconoom Horeca. “Ten eerste zijn Britten de op twee na grootste groep buitenlandse toeristen in ons land. Ten tweede kan een brexit ook het consumentenvertrouwen in Nederland schaden.” Bron: ING/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Van Gelder gaat plantaardig maatwerk leveren
Introductie – Groente en fruitbedrijf Van Gelder in Ridderkerk gaat plantaardig maatwerk leveren voor horecaondernemers. Het gaat om duurzame, gezonde en plantaardige producten voor de zorg- en horecasector.
Lees berichtDrie op de vijf horecamedewerkers overweegt ontslag
Onderzoek - Drie op de vijf horecamedewerkers overwegen hun baan op te zeggen, zo blijkt uit nieuw onderzoek onder horecamedewerkers. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal verdrievoudigd.
Lees berichtGrapedistrict opent flagshipstore in Amsterdam
Formulenieuws - Grapedistrict, de wijnwinkel die zich inzet voor kleine wijnboeren, opent 17 mei haar grootste winkel tot nu toe op de van Woustraat in Amsterdam. De Grapedistrict flagshipstore komt pal tegenover de plek waar ooit de eerste winkel werd geopend.
Lees berichtHoreca Kassasysteem Mr. Winston wil internationaal groeien
Kassasystemen - Het Tilburgse bedrijf Mr. Winston heeft een investering van 600.000 euro opgehaald bij angel investors, waaronder Collin Crowdfund CEO Jeroen ter Huurne. Met het geld wil het in Nederland snelgroeiende horeca kassasysteem ook internationaal voet aan de grond krijgen.
Lees berichtSchiphol opent met Avolta nieuw horecaconcept Salon
Luchthaven – Schiphol heeft in samenwerking met travel retailer Avolta (voorheen HMSHost) twee nieuwe horecaconcepten geopend in Lounge 1 op de luchthaven. Salon, geïnspireerd door de grachten en terrassen van Amsterdam, bestaat uit een Grand Café en Deli.
Lees berichtCompass Group nieuwe horecapartner WEC
Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.
Lees bericht