Mooie weer laat horeca bijna 3% groeien
Marktcijfers - Veel zon en weinig neerslag speelden de horeca in periode 9 van 2016 in de kaart (15 augustus t/m 11 september 2016). Met 2,9% groei in de waarde aan eten en drinken ten opzichte van dezelfde periode in 2015 deed de horeca het wederom beter dan de catering in bedrijven en instellingen. Vooral de fastservice liet groei zien met een waarde die bijna 6% hoger dan lag dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. De drankensector en leisure pakten 2,5 a 3% groei. Voor de restaurant- en logiessector was 2% stijging een mooie score. Catering in bedrijven en instellingen kwam uit op -0,9%. Voor totaal Foodservice komt de stijging in de gemeten periode uit op +2,1%. Voor geheel 2016 (de periode gemeten vanaf januari) staat de Foodservicesector op +1,3%. Catering Met het toenemend aanbod aan voorzieningen onderweg en in omliggende horeca ziet de catering in het bedrijfsleven met dit mooie weer nauwelijks groei (+0,2%). Ook bezoekers aan ziekenhuizen en andere instellingen zullen meer buiten de deur geluncht hebben. In instellingen daalde de waarde aan eten en drinken, geleverd vanuit groothandels, met 4%. Verzorg- en verpleeghuizen zagen nog wel een klein plus, maar ziekenhuizen en overige instellingen lieten een daling zien. In het laatste segment zit onder meer het zelfstandig bestellen van gehandicapten-woongroepen, waarbij online retailers een marktaandeel pakken van de traditionele foodservicegrossiers. Dit deel retail-inkoop valt buiten de waarneming van deze periodemonitor. Bron: Foostep Marktcijfers - Veel zon en weinig neerslag speelden de horeca in periode 9 van 2016 in de kaart (15 augustus t/m 11 september 2016). Met 2,9% groei in de waarde aan eten en drinken ten opzichte van dezelfde periode in 2015 deed de horeca het wederom beter dan de catering in bedrijven en instellingen. Vooral de fastservice liet groei zien met een waarde die bijna 6% hoger dan lag dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. De drankensector en leisure pakten 2,5 a 3% groei. Voor de restaurant- en logiessector was 2% stijging een mooie score. Catering in bedrijven en instellingen kwam uit op -0,9%. Voor totaal Foodservice komt de stijging in de gemeten periode uit op +2,1%. Voor geheel 2016 (de periode gemeten vanaf januari) staat de Foodservicesector op +1,3%. Catering Met het toenemend aanbod aan voorzieningen onderweg en in omliggende horeca ziet de catering in het bedrijfsleven met dit mooie weer nauwelijks groei (+0,2%). Ook bezoekers aan ziekenhuizen en andere instellingen zullen meer buiten de deur geluncht hebben. In instellingen daalde de waarde aan eten en drinken, geleverd vanuit groothandels, met 4%. Verzorg- en verpleeghuizen zagen nog wel een klein plus, maar ziekenhuizen en overige instellingen lieten een daling zien. In het laatste segment zit onder meer het zelfstandig bestellen van gehandicapten-woongroepen, waarbij online retailers een marktaandeel pakken van de traditionele foodservicegrossiers. Dit deel retail-inkoop valt buiten de waarneming van deze periodemonitor. Bron: Foostep
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Van Gelder gaat plantaardig maatwerk leveren
Introductie – Groente en fruitbedrijf Van Gelder in Ridderkerk gaat plantaardig maatwerk leveren voor horecaondernemers. Het gaat om duurzame, gezonde en plantaardige producten voor de zorg- en horecasector.
Lees berichtDrie op de vijf horecamedewerkers overweegt ontslag
Onderzoek - Drie op de vijf horecamedewerkers overwegen hun baan op te zeggen, zo blijkt uit nieuw onderzoek onder horecamedewerkers. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal verdrievoudigd.
Lees berichtSodexo streeft naar 33% plantaardig in 2025
Catering - In 2025 is minimaal 33% van de gerechten in Sodexo bedrijfsrestaurants volledig plantaardig. Dat laat de cateraar weten. Het is een van de kortetermijndoelen die onderdeel uitmaken van het internationale doel om in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn.
Lees berichtGrapedistrict opent flagshipstore in Amsterdam
Formulenieuws - Grapedistrict, de wijnwinkel die zich inzet voor kleine wijnboeren, opent 17 mei haar grootste winkel tot nu toe op de van Woustraat in Amsterdam. De Grapedistrict flagshipstore komt pal tegenover de plek waar ooit de eerste winkel werd geopend.
Lees berichtHoreca Kassasysteem Mr. Winston wil internationaal groeien
Kassasystemen - Het Tilburgse bedrijf Mr. Winston heeft een investering van 600.000 euro opgehaald bij angel investors, waaronder Collin Crowdfund CEO Jeroen ter Huurne. Met het geld wil het in Nederland snelgroeiende horeca kassasysteem ook internationaal voet aan de grond krijgen.
Lees berichtSchiphol opent met Avolta nieuw horecaconcept Salon
Luchthaven – Schiphol heeft in samenwerking met travel retailer Avolta (voorheen HMSHost) twee nieuwe horecaconcepten geopend in Lounge 1 op de luchthaven. Salon, geïnspireerd door de grachten en terrassen van Amsterdam, bestaat uit een Grand Café en Deli.
Lees bericht