‘Nieuwe ingrijpende maatregelen in de maak’
Coronamaatregelen – Niets is definitief zolang het niet is uitgesproken tijdens de persconferentie van vanavond, maar de voortekenen voor de foodservicemarkt zijn niet goed. Maatregelen die op tafel liggen zijn sluiting van de horeca in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag om 22.00 uur, beperkt reizen binnen de Randstad en ook het publiek bij voetbalwedstrijden is niet meer welkom.
Het zijn enkele uitgelekte plannen waarover wordt bericht, maar de ondertoon van de betrokken instanties is serieus: er zijn ingrijpende maatregelen nodig om het virus effectief te bestrijden en de oplopende besmettingcijfers te kantelen. Enkele voorstellen die circuleren zijn dat thuiswerken strikter moet worden nageleefd – bedrijven zouden zelfs boetes kunnen krijgen, maar daarnaast wordt ook voorgesteld dat het reizen binnen de Randstad alleen mag indien strikt noodzakelijk; voorts moet de horeca voortaan om 22.00 uur dicht in plaats van nu 24.00 uur en mag er daarna niemand meer in. Vooralsnog lijkt die maatregel zich te beperken tot de Randstad (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag), maar het is mogelijk dat de maatregel ook landelijk wordt doorgeveoerd; ook bij sportevenementen is straks geen publiek meer toegestaan, zowel bij de amateurs als bij betaald voetbal.
Registratieplicht
Verder wordt het voor contactberoepen verplicht een registratiebeleid te voeren. Die bezoek- en contactlijsten moeten het de GGD’s gemakkelijker maken om hun brononderzoek te kunnen uitvoeren. Ook supermarkten moeten de teugels weer aanhalen en mogen bezoek alleen toelaten met winkelwagentje, dat zij wel ontsmet moeten aanbieden.
Groepsgrootte
Volgens sommige media is ook de groepsgrootte momenteel onderwerp van discussie. Eerder waren er onbeperkte aantallen in de horeca mogelijk, mits de afstand van anderhalvemeter kon worden gewaarborgd. Voor gezelschappen, die nauw verwant zijn aan elkaar, was er wel een beperking van vijftig in één ruimte. In de voorstellen zou het aantal mensen dat mag samenkomen gemaximeerd worden op dertig.
Persconferentie
De maatregelen zouden morgen om 18.00 uur ingaan. Na drie weken wordt het effect ervan geëvalueerd. Pas na de persconferentie vanavond om 19.00 uur van premier Rutte en minister De Jonge wordt duidelijk welke maatregelen er precies gaan gelden.
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Van Gelder gaat plantaardig maatwerk leveren
Introductie – Groente en fruitbedrijf Van Gelder in Ridderkerk gaat plantaardig maatwerk leveren voor horecaondernemers. Het gaat om duurzame, gezonde en plantaardige producten voor de zorg- en horecasector.
Lees berichtDrie op de vijf horecamedewerkers overweegt ontslag
Onderzoek - Drie op de vijf horecamedewerkers overwegen hun baan op te zeggen, zo blijkt uit nieuw onderzoek onder horecamedewerkers. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal verdrievoudigd.
Lees berichtGrapedistrict opent flagshipstore in Amsterdam
Formulenieuws - Grapedistrict, de wijnwinkel die zich inzet voor kleine wijnboeren, opent 17 mei haar grootste winkel tot nu toe op de van Woustraat in Amsterdam. De Grapedistrict flagshipstore komt pal tegenover de plek waar ooit de eerste winkel werd geopend.
Lees berichtHoreca Kassasysteem Mr. Winston wil internationaal groeien
Kassasystemen - Het Tilburgse bedrijf Mr. Winston heeft een investering van 600.000 euro opgehaald bij angel investors, waaronder Collin Crowdfund CEO Jeroen ter Huurne. Met het geld wil het in Nederland snelgroeiende horeca kassasysteem ook internationaal voet aan de grond krijgen.
Lees berichtSchiphol opent met Avolta nieuw horecaconcept Salon
Luchthaven – Schiphol heeft in samenwerking met travel retailer Avolta (voorheen HMSHost) twee nieuwe horecaconcepten geopend in Lounge 1 op de luchthaven. Salon, geïnspireerd door de grachten en terrassen van Amsterdam, bestaat uit een Grand Café en Deli.
Lees berichtCompass Group nieuwe horecapartner WEC
Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.
Lees bericht