"Aantal calorieën koppelen aan hoogte zorgpremie"

Gezonde levensstijl - Het aantal kilocalorieën dat een consument dagelijks tot zich neemt, zou bepalend moeten zijn voor de hoogte van de zorgpremie. Wie teveel calorieën inneemt, moet meer zorgpremie betalen. Dit betoogt trendwatcher Adjiedj Bakas, schrijver van het boek Future of Food, in een ingezonden brief in NRC Handelsblad.

Bakas is van mening dat een zorgpremie op basis van de hoogte van het inkomen geen goede zaak is. Volgens hem verdwijnt hierdoor de onderlinge solidariteit "terwijl mensen die ongezond eten geen prikkels krijgen om hun zorgconsumptie te verminderen". Bakas schrijft verder: "Gezonder eten en drinken is hard nodig, want Nederland dreigt een land vol dikzakken te worden."

Bakas pleit voor een systeem waarbij de consumenten op vrijwillige basis via moderne digitale techieken (zoals smartphones) aan de verzekeraar inzicht geven in hun levensstijl. "Als je volledige openheid van zaken geeft, maak je kans op een flinke korting op je zorgpremie. Hecht je aan je privacy, dan betaal je de volle mep."

Auteur: Ubel Zuiderveld