Broodconsumptie daalt; EU investeert in ontwikkeling gezond brood


Assortiment – De broodconsumptie in Nederland staat al sinds 2009 onder druk, maar daalt in de eerste drie kwartalen van dit jaar harder dan voorgaande jaren. Consumenten lijken hun oren te laten hangen naar populaire dieetboeken die het eten van brood om gezondheidsredenen ontmoedigen. Voor de EU reden om te investeren in het HealthBread-project. Nederlanders eten minder brood. De consumptie van brood is de eerste drie kwartalen van dit jaar met 2,3 procent gedaald. Dat heeft het Voorlichtingsbureau Brood woensdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad. Volgens een woordvoerder van het voorlichtingsbureau lijken consumenten in verwarring door populaire boeken over voeding zoals De Voedselzandloper van de Belgische arts Kris Verburgh. Hij raadt in zijn boek consumenten aan om zo min mogelijk brood te eten. Er zouden te veel suikers in zitten. Het boek wordt in Nederland veel verkocht en was genomineerd voor de NS Publieksprijs 2013. Om erachter te komen wat er precies achter de dalende broodconsumptie zit, start het voorlichtingsbureau dit najaar nog een onderzoek. De Europese Unie lijkt met een investering in het HealthBread-project, waarin MKB’s en onderzoekers samenwerken om de voedingswaarde en productkwaliteit van volkoren- en witbrood te verbeteren, het tij te willen keren. De onderzoekspartners ontwikkelen nieuwe inzichten en producten op basis van eerder in EU-verband opgedane wetenschap en technische toepassingen. De kennis wordt onderling uitgewisseld en uiteindelijk in een handleiding gedeeld met andere MKB-bakkerijen. De EU investeert op grote schaal in onderzoek en innovatie binnen het MKB. Het Nederlandse MKB ontving in het kader van het ‘7e kaderprogramma’ sinds 2007 bijna 370 miljoen euro aan EU-investeringen. De ondernemers worden aangemoedigd deel te nemen aan onderzoeksprojecten op uiteenlopende gebieden, vaak is dit zonder die investering niet mogelijk. Zo werkt Meester Bakker Uljee uit Rotterdam samen in het consortium met andere Europese bakkers en instituten om het gezonder brood te ontwikkelen.   Bron: FoodClicks/AD

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid