Eerste kweekvleeskookboek is feit


Voeding - Exact een jaar nadat de eerste hamburger van kweekvlees werd gepresenteerd, is het eerste kweekvleeskookboek een feit. Vijfenveertig recepten moet 'het grote publiek' kennis laten maken met de mogelijkheden van in een laboratorium ontwikkeld vlees.  Het kookboek is gepresenteerd door Next Nature Netwerk, die de recepten liet ontwikkelen door een team van koks, designers en ingenieurs. Het boek is niet alleen bedoeld ter inspiratie, maar vooral om de mogelijke impact van kweekvlees op onze eetcultuur tastbaar te maken. De echte liefhebbers van kweekvlees moeten echter nog even geduld hebben. De recepten kunnen namelijk nog niet aan het eigen aanrecht worden bereid. Kweekvlees is namelijk nog in ontwikkeling. De missie van het boek is dan ook om de discussie over vlees in de toekomst aan te jagen. Kweekvlees wordt gemaakt door dierlijke cellen in een bioreactor op te kweken tot een stuk vlees. De potentie is volgens onderzoekers groot. Zij verwachten dat kweekvlees een duurzame en diervriendelijke oplossing is voor het vlees dat we vandaag de dag eten. Nederland speelt een opvallende rol in de ontwikkeling van kweekvlees. Landgenoot Willem van Eelen ontving in 1999 al het eerste patent op kweekvlees en begin augustus 2013 presenteerde professor Mark Post ’s werelds eerste kweekvlees hamburger. Ondanks het feit dat onderzoekers veel van kweekvlees verwachten, is de animo onder de ‘gewone vleeseter’ nog niet groot. Er rust nog een groot taboe op eten uit vlees uit een laboratorium en het ver van ons bed-gehalte is hoog. Het kweekvlees kookboek hoopt daarom een groot publiek kennis te laten maken met kweekvlees en de mogelijkheden ervan. Om dit te stimuleren wordt het kookboek op 5 augustus feestelijk gepresenteerd in Amsterdam en wordt er op hetzelfde moment kweekvlees uitgedeeld aan mensen op straat.  Bron: FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid