Food Valley Award genomineerden 2015

Food Valley Award genomineerden 2015

Verkiezing - De biobased koffiecapsules van Koffiebranderij Peeze, het schone broeiproces om pluimvee te ontdoen van veren van Marel Stork Poultry Processing en de extractietechnologie om pectine uit de pulp van koffiebessen te winnen van Pectcof, zijn genomineerd voor de Food Valley Award 2015. Dat heeft de vakjury van de Food Valley Award bekend gemaakt.

Koffiebranderij Peeze uit Arnhem heeft samen met een innovatiepartner een duurzaam alternatief ontwikkeld voor Nespresso capsules. De nieuwe capsules en de afdichtfolie zijn van polymelkzuur (polylactic acid, PLA), een biobased composteerbaar materiaal. Marel Stork Poultry Processing heeft een nieuw systeem ontwikkeld om pluimvee te ontdoen van veren, een belangrijke verbetering in het pluimveeverwerkingsproces. Met het systeem, de AeroScalder genaamd, wordt tot 75 procent water bespaard en wordt tot 50 procent minder energie gebruikt dan in de traditionele dompelbroeisystemen. Pectcof heeft innovatieve oplossingen ontwikkeld om uit afval van koffiebessen waardevolle grondstoffen te winnen. Een daarvan is het pectine dat op de markt wordt gebracht onder de naam Dutch Gum. Dit ingrediënt kan worden toegepast als emulgator in onder andere frisdranken en yoghurts of als vetvervanger in verschillende voedingsmiddelen.

Leo den Hartog, juryvoorzitter en directeur R&D bij Nutreco en buitengewoon hoogleraar aan de Wageningen UR: “Het aantal inzendingen voor de Food Valley Award 2015 was groot en de jury was aangenaam verrast door het niveau. De inzendingen waren bovendien zeer divers qua achtergrond. Van start-ups tot mkb-ers en multinationals, hebben innovaties ingediend.” De jury heeft de inzendingen beoordeeld op innovativiteit, economische haalbaarheid en samenwerking. “Sommige inzendingen zijn zeer innovatief, anderen zijn meer toegepast. We hebben economische haalbaarheid zwaar laten meewegen in ons oordeel, want dat is uiteindelijk de basis voor succes. Mooi is dat alle inzendingen een duurzaam karakter hebben.”

Dinsdag 13 oktober 2015 wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de Food Valley Expo bij Wageningen UR Campus.

Bron: Food Valley/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek