Friese zorg duurzaam en gezond aan tafel


Zorg - Diverzio, stichting voor gezond en duurzaam eten en drinken voor instellingen, en de Antonius Zorggroep starten vanaf dit voorjaar met ‘Duurzaam en gezond aan tafel’. Dit unieke samenwerkingstraject moet leiden tot een verhoogde maaltijdkwaliteit en beleving binnen zorginstellingen, een stimulans vormen voor duurzame inkoop en regionale samenwerking én een bijdrage leveren aan een gezonder eet- en drinkpatroon. Mede door een financiële bijdrage van Stichting De Friesland gaat de noordelijke  provincie nu als eerste integraal aan de slag met lekker, gezond en duurzaam eten. Eten en drinken in de zorg staat meer dan ooit in de belangstelling. Eten en drinken kan immers veel méér zijn dan alleen een kostenpost. Diverzio brengt dit langlopende project naar Friesland en richt zich op zowel care als cure vóór en door Friese zorginstellingen. Het programma bestaat uit een drietal deelprojecten. Zo is er ‘Aan tafel’, waarbij vrijwilligers worden gekoppeld aan thuiswonende ouderen, om samen te koken en gezond te eten. Dit project wordt o.a. uitgevoerd door Thuishotel (onderdeel van de Antonius Zorggroep), waarbij ook de Friese top-kok Reitse Spanninga meewerkt. Daarnaast is er het door Diverzio doorontwikkelde programma met een integrale benadering van een duurzame maaltijdvoorziening. Inmiddels is deze methode bij dertig zorginstellingen succesvol toegepast. Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio: “Door het gehele proces te verbeteren van bron tot bord, denk bijvoorbeeld aan verse regionale inkoop, duurzame bereiding, slimme organisatie en goede communicatie, worden er stappen gemaakt op het gebied van gezond en duurzaam eten. Kwaliteit en smaak nemen toe, net als de beleving en waardering van de maaltijd en uiteindelijk de gezondheid van de patiënten en cliënten. En dat met een fikse reductie van verspilling bij gelijkblijvende kosten. Ten slotte wordt er bij het Antonius Ziekenhuis in Sneek stilgestaan bij selectieve smaaksturing. Doel is om de smaakbeleving van patiënten te verhogen waardoor ondervoeding wordt voorkomen en eetlust en genezing wordt bevorderd. Dit wordt bijvoorbeeld in de praktijk gebracht door het afnemen van smaaktesten, een kookworkshop en het aanbieden van speciale voeding aan oncologie-patiënten. Bron: Diverzio

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid