Groep zorginstellingen realiseert 10 tot 40% reductie voedselverspilling


Zorg - Een groep van vijftien zorginstellingen in het Rijnmondgebied en Goeree-Overflakkee heeft met succes voedselverspilling aangepakt. In een paar maanden tijd wisten een aantal van deze zorgorganisaties 10% tot 40% minder weg te gooien. De resultaten werden gerealiseerd na een Masterclass-serie ‘Zorg met Smaak’, die begeleid werd door Diverzio en georganiseerd samen met DCMR Milieudienst Rijnmond. . De zorginstellingen zijn bezig met een plan om de verspilling verder te verminderen. Onderzoek en praktijkcases wijzen uit dat voedselverspilling bij ziekenhuizen in Nederland tussen de 30-50% bedraagt en bij verpleeg- en verzorgingsinstellingen 30 - 40%. Dit is substantieel in vergelijking tot het percentage bij producenten en verwerkers (10-20%) of consumenten ((8-11%). Inschatting is dat minimaal de helft van de voedselverspilling bij zorginstellingen kan worden beperkt, volgens stichting Diverzio, die overheden en zorginstellingen begeleid bij duurzaamheidstrajecten. In Nederland gaat het dan om voedselverspillingbedragen (op basis van inkoopkosten) van €17 tot 60 miljoen per jaar bij ziekenhuizen en bij GGZ, gehandicaptenzorg, verpleging- en verzorgingsinstellingen om €200 miljoen tot €350 miljoen per jaar aan alleen inkoopkosten van eten en drinken. De totale (inkoop)bestedingen aan eten & drinken in de zorg worden geschat op rond de miljard per jaar. Doel van de Masterclass-serie ‘Zorg met Smaak’ was een gezamenlijk verbeterplan maken waardoor voedselverspilling met 10 procent kon worden teruggedrongen. Om dat te bereiken hebben diverse partijen de handen ineengeslagen. Bijzonder aan het project was dat niet eerder op een dergelijke schaal voedingsmanagers met elkaar met elkaar in gesprek zijn gegaan om het thema voedselverspilling binnen de eigen organisatie in kaart te brengen en aan te pakken. Onderdeel van de integrale aanpak door Diverzio is de interactie met alle betrokkenen in de zorgketen. In dit geval draagt ook de leverancier, Holland Food Service, bij aan reductie van verspilling. Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio: “Wij willen zorginstellingen bewuster maken van de noodzaak om hun voedselverspilling te reduceren. Het mooie is om vanuit kwaliteitsverbeteringen de voedselverspilling te reduceren en zelfs kosten te besparen terwijl je aan de andere kant de maaltijdtevredenheid vergroot waardoor de borden worden leeggegeten”. Thea Holl, Teammanager Gastvriendelijk bij Meerweide laat weten: “De resultaten van de afvalmetingen waren behoorlijk confronterend”. Bron: Diverzio

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid