Grotere rol horeca en catering in AVV


Samenwerking - De horecasector en de cateraars gaan een grotere rol spelen in de Alliantie Verduurzaming Voedsel (AVV), het voormalige Platform Verduurzaming Voedsel. Hierin hebben de vijf ketenpartners CBL, FNLI, Horeca Nederland, Veneca en ZLTO zitting. Dinsdag werden de plannen gepresenteerd in Studio Pulchri in Den Haag. In het rapport ‘De Kracht van Ketensamenwerking’ staan de resultaten van drie jaar Platform Verduurzaming Voedsel (2009 - 2012). Het rapport werd door Wouter de Bruijn, vertrekkend voorzitter Platform Verduurzaming Voedsel, uitgereikt aan secretaris-generaal Economische Zaken Chris Buijink. Laatstgenoemde benadrukte dat verduurzaming niet als kostenpost moet worden gezien, ook niet in tijden van crisis. Omdat bedrijven hier juist hun voordeel mee kunnen doen. “Duurzaamheid is business as usual.” Buijink vertelde enthousiast over een aantal pilots van de afgelopen drie jaar, zoals de  oesterzwamkroketjes van La Place, gemaakt van op koffieafval gekweekte paddestoelen. En de onderzoeken van Hutten Catering, naar de oorzaken en verbetermogelijkheden van reststromen en voedselverspilling bij (met name party-) catering. In totaal hebben er in de periode 2009-2012 eenenvijftig pilots plaatsgevonden, die volgens de organisatie leidden tot weer nieuwe innovaties. Het is belangrijk dat deze innovaties ook aan andere partijen beschikbaar worden gesteld, vindt De Bruijn. “Zodat de kennis verder kan worden toegepast en het wiel niet opnieuw hoeft te worden uitgevonden.” In 2013 worden de duurzaamheidsprofielen van 2.500 horecaondernemers aan de website duurzamereten.nl gekoppeld. De Bruijn: “Zodat duidelijk is wie wat doet en waarom.” Aan de hand van negen verduurzamingsthema’s geven boeren, tuinders, fabrikanten, (groot-) handel en distributie, supermarkten en speciaalzaken, en nu dus ook cateraars en horeca op de website inzicht in hun initiatieven en de resultaten van de inspanningen. FNLI-directeur Philip den Ouden vertelde hoe belangrijk hij het vindt dat er integraal wordt samengewerkt. “Liever vierhonderd actoren die twee stappen zetten, dan twee actoren die vierhonderd stappen zetten. Samen bereik je meer.” De basis voor de toekomst is er, was dan ook de conclusie. Thema’s waar de nieuwe alliantie zich het komende jaar op gaat richten zijn verwaarding van innovatie, het bevorderen van dierenwelzijn en het beperken van voedselverspillingen en valoriseren van reststromen. Bron: FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid