‘Horeca sluit jaar redelijk af door eindsprint’


Cijfers – In de laatste periode van vorig jaar wist een aantal sectoren door een eindsprint het jaar nog redelijk af te sluiten. Eten en drinken buitenshuis pluste 10%, vooral doordat het weer meezat en het kerstaanbod goed aansloot op het budget van de consument. Zorgenkind Catering maakte in de slotweken  met een plus 2% nog wat goed op de jaarkrimp van 2015. Dat blijkt uit de 4-weekse Foodservicemonitor over periode 13 voor de Foodservice waarover Foodservice XS publiceert. In de laatste periode van het jaar was een groei te zien van 8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.  Over het gehele jaar 2015 bekeken komt de waarde aan eten en drinken buitenshuis 1,5% hoger uit dan in 2014. ‘In december 2015 profiteerde de horeca van het gunstige weer: geen sneeuw of kou zoals in 2014. Het was gemiddeld 10 graden Celsius tegenover gemiddeld 5 graden vorig jaar, zo schrijft Foodservice in haar bericht. ‘Bovendien paste kennelijk het kerstaanbod vanuit de eetgelegenheden dit jaar veel beter bij de smaak en het budget van de hedendaagse consument, zodat de restaurants in december 2015 een goede inhaalslag in omzet doormaakte.’ Ook het hapje en drankje overdag bij de kerstinkopen was weer helemaal terug. Lunchrooms, cafetaria’s en horeca bij detailhandel plusten flink. Een korte vakantie in eigen land in december was eveneens in trek. Hotels en bungalowparken lieten een ruime groei in bestedingen zien ten opzichte van eind 2014. In de laatste weken van 2015 pakte de horeca 10% groei. Catering wisselt Catering pakte een bescheiden groei van 2% in december 2015. De bestedingen in bedrijfsrestaurants kenden net als de horeca een opleving aan het einde van het jaar. Enerzijds speelt hierin het aantal werkbare dagen een rol:  kerst viel pas op vrijdag, en even doorwerken was meer gewoon. Maar de werkgevers leken ook bij kerstborrels en kerstlunches hun medewerkers extra te verwennen. De slotmaand geeft in de monitor ruim 6% hogere uitgaven aan eten en drinken bij bedrijven. Bij zorginstellingen waren de foodserviceuitgaven lager dan in 2014 door herstructureringen in de sector (-3%). De verschuiving in de ouderenzorg naar thuiszorg en inkoop van het retailkanaal zit niet in de metingen van de foodservicemonitor. Over het totale jaar geeft de monitor +1,5% voor Foodservice totaal. Dat is ook het cijfer zoals gepresenteerd in het jaarboek Essentials en op de Horecava presentatie van FSIN. Bron: Foodservice XS

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid