Horecava toonde vooral optimisme

Beurzen – De stemming en de kwaliteit van de bezoekers waren goed op de 59e editie van de Horecava. Dat blijkt ook uit onderzoek dat de beursorganisatie zelf heeft gedaan: zestig procent van de bezoekers wil naar aanleiding van zijn beursbezoek zaken doen met exposanten. De Horecava liet wat dat betreft vooral optimisme zien.

Volgens de organisatie in het slotbericht is er over de vier beursdagen, de Horecava werd gehouden van 12 tot en met 15 januari in Amsterdam RAI, ruim vijf procent meer directeuren/eigenaren en inkopers gekomen in vergelijking met de vorige editie. De organisatie signaleerde ook een groei in het aantal innovaties van dertig procent, maar dat betreft vooral innovaties die door de fabrikanten zelf als zodanig zijn aangemerkt, want de echte innovaties waren spaarzaam.

Wat vooral opviel was het enorme optimisme van ondernemers. Na enkele moeilijke jaren hebben ondernemers er weer zin in en geloven zij in betere tijden. Hoewel de groei broos is volgens waarschuwingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) leken de ondernemers zich op de beurs daardoor niet te hinderen maar volop gebruik te maken van de beursaanbiedingen en te investeren in diverse apparatuur. Veel bedrijven schreven aanzienlijk meer orders dan in voorgaande jaren

Volgens de organisatie is het aantal bezoekers stabiel gebleven, maar is het aantal bezoekende bedrijven met acht procent toegenomen. In totaal bezochten 55.570 horecaprofessionals de Horecava, die deze editie 530 deelnemende bedrijven kende. Beursmanager Luuk Scholte van Amsterdam RAI: “Dit jaar hadden we nieuwe initiatieven om de passie voor het culinaire vak terug te laten komen. Bezoekers hebben aangegeven dit zeer te waarderen.”

De Horecava stond zoals gebruikelijk bol van de wedstrijden. Met het computerprogramma IBM’s Chef Watson won IBM Corporation, in samenwerking met Bon Appetit - Institute of Culinary Education (US), de Horecava Innovation Award 2015. De publieksprijs ging naar Nextdeli uit Soest voor hun snack Bacon Bullet.

Volgend jaar beleeft de Horecava haar 60e editie, deze vindt plaats van maandag 11 tot en met donderdag 14 januari 2016 in Amsterdam RAI.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek