IJssalons doen aankomend weekend de deuren weer open

IJsvitrines komen weer vol te liggen aankomend weekend

IJssalons - IJssalons die de deuren al gesloten hadden voor de winterperiode gooien deze aankomend weekend weer open. De branche ziet het aangekondigde mooie weekendweer met temperaturen boven de 20 graden als welkome kans om extra omzet binnen te halen.

IJssalon Menotti in Haaksbergen stuurde op 3 oktober de vaste clientèle een herfstgroet dat het bedrijf op 10 oktober zou sluiten en in maart 2018 weer zou open gaan. Vrijdag laat eigenaar Dennis Menzing echter weten de deuren toch weer te openen. Ook omdat hij naast zijn ijssalon nog een eetwinkel heeft en niet vijfhonderd keer op een dag nee wil verkopen. Collega’s van Menotti die ook al dicht zijn volgen zijn voorbeeld, al heeft Menzing daarover geen rechtstreeks contact gehad. De ondernemers die niet het land uit zijn, laten zo’n kans echter zeker niet liggen, zo weet hij.

Herfstvakantie

Voorzitter Jacques Vos van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ) begrijpt de ondernemers die hun deuren komend weekend openen wel. Volgens Vos sluiten de meeste ambachtelijke ijssalons in de regel pas na de herfstvakantie. Afhankelijk van het gebied in Nederland is dat na volgende week of de week daarop. Maar omdat de vaste kosten gewoon doorlopen, zijn er tegenwoordig ook veel ondernemers die óf aanverwante producten als chocolade, koffie en geschenken verkopen, óf die soms ook rondom kerst open zijn. Activiteiten of momenten waarop toch een goede omzet gerealiseerd kan worden, aldus Vos. Een ander punt is dat ambachtelijk ijs allang niet meer door Italianen gemaakt wordt die in de wintermaanden teruggaan naar hun vaderland. Er zijn steeds meer Nederlandse ijsbereiders en de Italianen met een ijssalon hebben hier veelal ook hun leven.

Goed

Volgens Vos is het ijsseizoen van 2017 voor de ambachtelijke ijsbereiders, ondanks de matige zomer, een goed jaar geweest. “Natuurlijk is het altijd afhankelijk waar je zit met je bedrijf. Als de kleinere gemeenten in de zomermaanden leegstromen vanwege het slechte weer, heb je daar natuurlijk meer last van dan wanneer je juist in een toeristische deel of langs het strand zit, waarbij met mooi weer snel heel veel wordt verkocht. Maar over het geheel genomen hoor ik weinig klachten”, aldus Vos volgens wie de bedrijven pas eind deze maand écht een beeld hebben als de boeken worden opgemaakt.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek