InstockMarket verdubbelt capaciteit na corona
Voedselverspilling – InstockMarket, een online horeca groothandel in geredde voedselproducten, heeft geïnvesteerd in technologie en vierkante meters waardoor een groter aantal boeren, telers en producenten met reststromen zich kan aansluiten. Door de uitbreiding kunnen 400 horecaklanten in heel Nederland nu duurzamer koken.
De online groothandel InstockMarket wil zoveel mogelijk voedselproducten redden. Ruim een kwart van alle voedsel wordt nog altijd verspild in Nederland, terwijl de kwaliteit van die producten goed is. InstockMarket maakt deze goede producten toegankelijk voor restaurants, hotels en cateraars. Hiermee verlagen zij hun voetafdruk en kopen ze in voor een lagere prijs. Door de huidige uitbreiding kan er zo’n 2 miljoen kilo voedsel per jaar worden gered.
Jaarlijks wordt er in Nederland zo’n 1,8 tot 2,5 miljoen ton voedsel in de gehele keten verspild. Voedselproductie vraagt veel van de aarde en door voedsel te verspillen belasten wordt het milieu onnodig belast. Voedselverspilling ontstaat onder andere omdat boeren en telers kampen met overschotten, of dat producten niet voldoen aan de juiste maatvoering. Bij producenten en retailers gaat het dikwijls om magazijn restanten die plaats moeten maken.
Horecasector
De horecasector leent zich bij uitstek voor hergebruik van deze productstromen, omdat chefs snel kunnen schakelen en zo hun creativiteit kunnen inzetten. Medeoprichter Bart Roetert van InstockMarket: “Chefs werken graag met deze producten, maar een chef gaat niet met zijn auto door heel Nederland om overal reststromen op te halen. Wij organiseren dit voor hen en maken het op die gemakkelijk voor hen om snel een duurzame stap in hun bedrijfsvoering te zetten.” Rico Nab keuken manager bij Burgundy Street bij onder andere bekend van Tivoli in Utrecht is blij met de online webshop van InstockMarket: “Duurzaamheid is in onze bedrijfsvoering steeds belangrijker, wij kopen veel vegetarische en vegan opties van InstockMarket en zijn blij met het brede assortiment.”
Vermaat
Als Instock-klant van het eerste uur heeft Vermaat klimaatimpact hoog in het vaandel staan. “We maken onze milieu-footprint inzichtelijk en delen die met al onze locaties en leveranciers”, zegt Hein van Gameren, manager inkoop Food bij Vermaat. “Zo hopen we ook onze leveranciers en partners mee te nemen in ons duurzaamheidsverhaal.” Om te voorkomen dat klanten in een halfvolle winkel terecht komen, wordt het aantal nieuwe klanten afgestemd op het aantal leveranciers dat aan InstockMarket levert.
Restastroomcalculator
Het aantal leveranciers is het afgelopen jaar verdubbeld. Naast de leveranciers die vanaf de start leveren zoals Bakker Barendrecht (Albert Heijn) sluiten steeds meer boeren, telers, producenten en retailers zich aan. Deels komt dit door de reststroomcalculator.nl, een instrument waarop leveranciers hun reststromen kunnen aanmelden. Als leverancier ontvang je binnen een uur een aanbod en worden de producten binnen 24 uur opgehaald.
Bron: InstockMarket/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Albert Heijn gaat inzet servicebalies herzien
Supermarkten - “Albert Heijn heeft nagedacht over de veranderende functie van de servicebalie, maar hebben we dat goed genoeg gedaan? Nee. De praktijk is lastiger. We gaan de nieuwe werking van de servicebalie daarom de komende tijd op onderdelen herzien. In heel veel winkels gaat het hartstikke goed, en in sommige winkels gaan we bijsturen.” Dat gaf Constantijn Ninck Blok,...
Lees berichtNu ook ‘bio-puree’ van afgekeurde biologische bananen
Voedselverspilling – The Banana Factory opende begin 2023 haar deuren om anders afgekeurde bananen, te redden van onnodige vernietiging door hier bananenpuree van te maken. Naast reguliere bananenpuree, maakt het bedrijf in samenwerking met Coroos nu ook biologisch gecertificeerde bananenpuree zodat ook bio producenten kunnen werken met “no-waste” bananenpuree.
Lees berichtHalf-om-half gehakt bij AH voortaan ook met rund en kip
Duurzaamheid – Binnen twee weken komt Albert Heijn met gehakt, worstjes en hamburgers die bestaan uit vlees gemengd van kippenvlees en rundvlees. Die producten hebben niet alleen minder CO2-uitstoot, maar worden ook goedkoper aangeboden in de winkels. De supermarktketen maakte de innovatie bekend tijdens de presentatie van het zevende duurzaamheidsverslag.
Lees berichtAH en Holland Food Service gaan samenwerken in de zorg
Samenwerking - Albert Heijn Zakelijk en Holland Food Service hebben elkaar gevonden in het bedienen van de zorg op het gebied van eten en drinken. Door elkaars capaciteiten te versterken willen zij een nieuwe standaard creëren in de zorg.
Lees berichtWouter Kolk vertrekt bij Ahold Delhaize
Persoonlijk - Wouter Kolk vertrekt aan het eind van dit jaar bij Ahold Delhaize. Kolk is als directeur voor Europa en Indonesië onder meer verantwoordelijk voor Albert Heijn.
Lees berichtMinder verspilling brood en banket blijkt uit NVB Monitor
Voedselverspilling – Brood is het product dat het meest wordt verspild. Dat komt vooral omdat het een dagvers product is. Daarom zet de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zich in om de reststromen en verspilling in de keten inzichtelijk te maken, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. En met resultaat, zo laat de NVB weten. Op basis van de...
Lees bericht