Maaltijdservice At Your Request in Gelderse Vallei scoort goed bij patiënten


Zorg - Patiënten zijn erg tevreden over de nieuwe maaltijdservice in Ziekenhuis Gelderse Vallei:  zij geven At Your Request een 8,1 als rapportcijfer. Tegelijkertijd blijkt dat patiënten goed met de keuzevrijheid om kunnen gaan.  ‘We zien dat hun voedingsstatus behouden is gebleven’ aldus Nicole de Roos, docent aan Wageningen Universiteit. Eind 2012 voerde het Voedingsziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede, als eerste ziekenhuis in Europa, het nieuwe roomservice concept voor eten en drinken van Sodexo in. De Alliantie Voeding Gelderse Vallei onderzocht At Your Request en maakt de resultaten vandaag bekend tijdens het congres ‘Goede voeding in de zorg: wat is het waard?’ Het innovatieve maaltijdconcept At Your Request van Sodexo stimuleert gevarieerder, gezonder en lekkerder eten en drinken in het ziekenhuis. De patiënt bestelt vanaf een menukaart zo vaak hij wil, tussen 07.00 uur en 18.15 uur. De patiënt wordt persoonlijk te woord gestaan tijdens de bestelling, zodat een lekkere en verantwoorde keuze gemaakt kan worden. Alle bestellingen worden digitaal geregistreerd. ‘Daarmee is At Your Request een waardevolle bron aan informatie voor vernieuwend onderzoek naar voeding bij diverse patiëntengroepen’, aldus Frans Kok, hoofd afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. ‘We weten nog zo weinig van wat patiënten nu eigenlijk eten’. In het huidige onderzoek zijn patiënttevredenheid, voedingstoestand en voedselkeuze eerst in kaart gebracht tijdens het ‘oude’ maaltijdsysteem. Twee jaar later, ná de invoer van At Your Request, is het onderzoek herhaald. Patiënttevredenheid en voedselkeuze Patiënten werd gevraagd een rapportcijfer te geven. Het oude maaltijdsysteem scoorde een 7,5, maar na de invoer van At Your Request steeg de waardering naar 8,1. De tevredenheid is ook onderzocht met een vragenlijst, ontwikkeld door de Wageningen Universiteit. Patiënten geven aan dat met de maaltijdenservice het aanbod, de service en de presentatie is verbeterd.  ‘Patiënten zijn blij met de keuzemogelijkheden’ aldus Angelique Honderdors, hoofd hoteldienst in het Edese ziekenhuis. ‘Patiënten maken zelf verantwoorde keuzes. De bruine boterham met kaas is één van de meest bestelde producten. We zien ook dat niet de kroketten, maar juist onze fruitsalade bovenaan in de top 5 van meest bestelde producten staat’. Voedingsstatus Niet onbelangrijk, de voedingsstatus van patiënten in Ziekenhuis Gelderse Vallei is met At Your Request behouden gebleven. Patiënten hadden vrijwel geen gewichtsverlies. Patiënten die risico lopen op ondervoeding na een operatie, krijgen een eiwit- en energieverrijkt dieet aangeboden. Zij ontvangen een speciale menukaart met eiwitrijke hapjes en ze worden gestimuleerd deze regelmatig te bestellen. Met de maaltijdenservice haalt 30% van de ondervoede patiënten een eiwitinname van meer dan 1.2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag, waar dit voorheen 26% was. Bron: Gelderse Vallei

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid