Foodservice groothandels verenigen zich in FSN


Lekkerland is een van de groothandels die zich heeft aangesloten bij belangenvereniging Foodservice Nederland / Foto bij: Lekkerland Nederland

Groothandels – Zes groothandels in de foodservicesector hebben zich verenigd in een nieuwe branchevereniging genaamd Foodservice Nederland (FSN). FSN is aangesloten bij Ondernemend Nederland (ONL) en wordt voorgezeten door de oud-politicus Erik Ziengs. De bedrijven willen de foodservicesector een duidelijke stem richting politiek Den Haag geven.

De brancheorganisatie FSN bestaat uit VHC Jongens, VHC Hocras, Sligro, Makro, Lekkerland en Bidfood. Het initiatief voor de oprichting van een belangenvereniging werd feitelijk al genomen in coronatijd. De foodservicegroothandels werden toen geconfronteerd met maatregelen, die duidelijk maakten dat er bij de ministeries onvoldoende kennis was van de foodservicesector. Het feit dat de foodservicegroothandels bijvoorbeeld vol lagen met versproducten met een houdbaarheidsdatum werd niet direct gezien. Dit zorgde voor enorme financiële schade bij de groothandels tijdens de lockdown. Maar ook het feit dat de groothandels in de bevoorrading van ziekenhuizen en zorginstellingen een belangrijke zorgtaak hadden in de voedselvoorziening in coronatijd, stond onvoldoende op het netvlies. Of zoals één van de aangesloten FSN-leden het zegt: “Er was vooral oog voor de supermarkten.”

Zero-emissiezone

Maar de foodservicesector wordt met meer wet- en regelgeving geconfronteerd. Zo is recentelijk de invoering van de zero-emissiezone in 29 gemeenten vastgesteld met consequenties voor de bevoorrading in binnensteden. Maar er liggen ook vraagstukken op tafel over bijvoorbeeld productsamenstelling, infrastructuur van laadpalen en plastic verpakkingen. En ook andere relevante maatschappelijke vraagstukken waar de foodservicegoothandels een rol in spelen, kunnen binnen de brancheorganisatie worden besproken aan de ‘politieke vergadertafels’. Reden om met elkaar een krachtiger geluid te laten horen naar de politiek.

Oproep

Nederland telt meer dan 400 groothandels in de foodservicesector. De bij het FSN aangesloten groothandels vertegenwoordigen een omzet van circa 8 miljard euro. De leden roepen andere foodservicegroothandels op zich aan te sluiten bij het FSN.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Drukke eerste dag Gastvrij Rotterdam laat veel nieuws zien

Vakbeurzen – Gastvrij Rotterdam beleefde een drukke eerste dag in Ahoy. Vakwedstrijden en de ruim 500 exposanten hadden veel horecaondernemers naar de horecabeurs in Rotterdam gebracht. Opvallend was dat er ook veel jongeren rondliepen. Geen studenten, maar medewerkers van horecabedrijven. Voor veel exposanten gelijk een mogelijkheid om te investeren in een toekomstige klantengroep. Maar er is ook veel nieuws. Meest opvallende? De...

Lees bericht


Sligro en De Buik gaan in de Randstad samenwerken

Samenwerking – Platform De Buik en Sligro slaan de handen ineen. Vanaf september gaan de groothandel uit Veghel en het culinaire platform samenwerken. Doel is om gezamenlijk de lokale foodcultuur verder vooruit te helpen middels verkiezingen en content.

Lees bericht


Shell Hellevliet wint ‘Lekkerste broodje langs de weg ‘24’

Verkiezing – Voor de tweede keer organiseerde Shell in samenwerking met Bakerstreet de Sandwich Competition in Nederland. De finale werd gehouden bij partner Bidfood in Foodyard Amsterdam. Finalisten van Shell-stations uit Nederland streden voor de titel ‘Lekkerste broodje langs de weg’. De winnaar is het team van Shell Hellevliet, gelegen aan de Rijksweg A12 bij Harmelen nabij Utrecht.

Lees bericht






© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid