Gemiddeld restaurant heeft ton schuld, totale schuld is 3 miljard
Corona – De gemiddelde schuld per restaurant bedraagt bijna een ton. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het culinaire platform WijnSpijs.nl. Door de coronamaatregelen bouwen restaurants steeds meer schuld op, inmiddels is die totale schuldenberg zo’n 3 miljard euro. Het aflossen van deze schulden is een meerjarenplan.
Restaurants verwachten minimaal twee jaar nodig te hebben om de totale schuld van €2.967.711.600 af te lossen. Hoe is onduidelijk, zeker omdat de meest recente routekaart van de Rijksoverheid geen ruimte geeft voor ondernemerschap. Bovendien zorgt die routekaart ervoor dat de schuldenberg van restaurants en horeca alleen maar verder toeneemt.
Doodsteek
WijnSpijs, een bedrijf dat aanvankelijk wijnspijs-wandelingen organiseert in verschillende steden maar door corona ook andere activiteiten ontplooit, en KHN Nederland roepen op om in te zetten op grootschalig testen in de horeca zodat de locaties weer enigszins open kunnen. Dat is een van de oplossingen om de groei van de schuldenberg te stoppen. De huidige steunmaatregelen vinden zij onvoldoende om de schulden mee af te lossen en de gepresenteerde routekaart zien beide partijen als een doodsteek voor een groot deel van de restaurants.
Schrijnend
Volgens WijnSpijs heeft KHN aangegeven dat zo'n 50% van de horecaondernemers het niet langer dan zes maanden meer kan volhouden. Wouter Dijkstra, directeur van WijnSpijs: "Het onderzoek gaat over de oplopende schuldenberg, het interen op het eigen vermogen is niet onderzocht. Vele schrijnende verhalen zijn inmiddels tot ons gekomen. Het verkopen van een woonhuis om personeel te betalen is een exemplarisch voorbeeld van situaties waarin veel horecaondernemers zich bevinden."
Bij het onderzoek uitgevoerd door WijnSpijs werd een drietal vragen gesteld : 1. Hoeveel schulden heb je inmiddels opgebouwd vanwege corona?; 2. Hoe lang duurt het aflossen van deze schulden? En 3. In welke regio ligt je restaurant?
Bron: WijnSpijs/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Grapedistrict opent flagshipstore in Amsterdam
Formulenieuws - Grapedistrict, de wijnwinkel die zich inzet voor kleine wijnboeren, opent 17 mei haar grootste winkel tot nu toe op de van Woustraat in Amsterdam. De Grapedistrict flagshipstore komt pal tegenover de plek waar ooit de eerste winkel werd geopend.
Lees berichtHoreca Kassasysteem Mr. Winston wil internationaal groeien
Kassasystemen - Het Tilburgse bedrijf Mr. Winston heeft een investering van 600.000 euro opgehaald bij angel investors, waaronder Collin Crowdfund CEO Jeroen ter Huurne. Met het geld wil het in Nederland snelgroeiende horeca kassasysteem ook internationaal voet aan de grond krijgen.
Lees berichtSchiphol opent met Avolta nieuw horecaconcept Salon
Luchthaven – Schiphol heeft in samenwerking met travel retailer Avolta (voorheen HMSHost) twee nieuwe horecaconcepten geopend in Lounge 1 op de luchthaven. Salon, geïnspireerd door de grachten en terrassen van Amsterdam, bestaat uit een Grand Café en Deli.
Lees berichtCompass Group nieuwe horecapartner WEC
Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.
Lees berichtBiertje in Europees restaurant het duurst in Noorwegen
Prijsvergelijking – Van alle Europese steden is de gemiddelde prijs van een biertje in Noorwegen het duurst. Portugal is het goedkoopst, maar voor wie echt voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten voor zijn biertje in een restaurant moet naar Noord-Macedonië.
Lees berichtCIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf
Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit. Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.
Lees bericht