Allereerste Fair Trade MSC tonijnsalades in Nederland
Introductie - De Amsterdamse food scale-up voor duurzame vis, Fish Tales, mede opgericht door seafoodchef en visexpert Bart van Olphen, komt als allereerste in Nederland met tonijnsalades die ook Fair Trade gecertificeerd is. Bovendien is de tonijn duurzaam gevangen en verwerkt. De Fish Tales tonijnsalades zijn er in twee varianten, een ‘gewone’ en een spicy salade .
De salades geven met de certificering de garantie dat er geen (mensen)rechten zijn geschonden bij het vangen en verwerken van de tonijn in deze salades die hengel- én duurzaam is gevangen. Tonijn wordt veel gebruikt in verschillende producten. In de meeste gevallen gaat het om bliktonijn. Verreweg meeste tonijn in blik is van niet duurzame afkomst. Omdat tonijn veel gebruikt wordt in salade voelde Fish Tales de noodzaak juist daar een slag te maken. De salades zijn ambachtelijk bereid met grove stukken tonijn, stevig en volvet van smaak. De spicy variant, volgens het recept van de traditionele Mas Uni tonijnsalade uit de Malediven is door het gebruik van kokos, limoen en verse curryblaadjes een salade met een echte bite.
Bewuste keuze
Oprichter Bart van Olphen: “Als we weten waar ons voedsel vandaan komt, gaan we vanzelf bewustere keuzes maken. Daarom geeft Fish Tales vissers een verhaal, een gezicht.” Op de verpakking van deze nieuwe koelverse salades staat waar de vis vandaan komt en welke lokale vissersgemeenschap de tonijn heeft gevangen. Je kunt met één klik de QR-code op de verpakking scannen waarna je te weten komt dat de tonijn afkomstig is van een kleinschalige visserij in Bitung, Indonesië. Bitung is de belangrijkste havenstad van de provincie Noord-Celebes, in de Celebeszee. De tonijnvissers daar, vissen met een hengel. Een voor een, vis voor vis. Door tonijn met een hengel te vangen, wordt de bijvangst van andere vissoorten vrijwel uitgesloten en wordt overbevissing tegengegaan. Deze methode wordt internationaal als meest duurzaam erkend, ook door Greenpeace. Daarnaast biedt het een lange termijnoplossing voor lokale werkgelegenheid”.
Bron: Fish Tales/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Gecertificeerde Sodexo doet mee aan De Bewuste Visweek
Catering - Sodexo doet mee aan de 12e editie van De Bewuste Visweek van 23 t/m 29 september 2024, die wordt georganiseerd door de keurmerken ASC (Aquaculture Stewardship Council) en MSC (Marine Stewardship Council). Sodexo is de enige Nederlandse cateraar die ASC- & MSC- gecertificeerd is.
Lees bericht{if '1' == '1'}
Duurzame Happy Meal speeltjes bij McDonald’s
Formulenieuws - Gasten van McDonald’s kunnen bij het Happy Meal kiezen voor een speeltje van Playmobil Wiltopia. De speeltjes vormen  onderdeel van de eerste duurzame lijn van Playmobil en zijn gebouwd rondom de natuur en wilde dieren. De speeltjes zijn gemaakt van PE Plastic, op een duurzame manier vervaardigd uit suikerriet.
Lees bericht{if '2' == '1'}
Mirjam Karmiggelt (GS1) wil foodservicesector aan tafel hebben
Achtergrond - Twee op drie Nederlandse MKB-bedrijven zijn onbekend met richtlijn om vanaf 2024 te rapporteren over duurzaamheid, meldde ABNAMRO onlangs. Het gaat bij deze rapportage over de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die met ingang van 1 januari 2024 voor zowel grote als beursgenoteerde middelgrote bedrijven verplicht is. Ook voor foodservicebedrijven. De overheid wil met de rapportage het zogenaamde â€...
Lees berichtTomra introduceert de ‘slimme prullenbak’ SmartBin
Introductie – Emballagefabrikant Tomra en Tikkie introduceren op de Horecava de SmartBin. Bij deze ‘slimme prullenbak’ kunnen gasten van horeca- en fastfoodketens zelf hun herbruikbare bekers inleveren en het betaalde statiegeld via een Tikkie QR-code direct op hun rekening laten storten.
Lees berichtLa Place opent ook tweede vernieuwde locatie binnen HEMA
Formulenieuws – Na Hilversum opende aan de Langestraat 72 in Alkmaar La Place donderdag de tweede vestiging van het vernieuwde restaurantconcept in een Hema. Op deze locatie van La Place geen buffet, maar een food- en barista bar, waar bestellingen worden opgenomen en ter plekke vers worden bereid. Ook kunnen gasten in het restaurant via een QR-code een bestelling plaatsen, direct afrekenen...
Lees berichtGorillas introduceert BettaF!sh in Nederland
Introductie –  De Duitse startup BettaF!sh heeft flitsbezorger Gorillas in Nederland gekozen voor de introductie het plantaardige tonijnalternatief. De TU-NAH is een product gebaseerd op basis van zeewier en tuinbonen, 100% plantaardig en geproduceerd zonder soja of tarwe.
Lees bericht