Consument wil meer invloed op de voedselprijs

Consumenten vinden het belangrijk dat telers een leefbaar inkomen hebben Foto: The Greenery

Onderzoek – De behoefte bij consumenten om meer te weten te komen over de prijsontwikkeling bij voedsel en invloed op de prijs groeit. Maar liefst 37 procent geeft aan te willen weten welke prijs een teler voor zijn producten krijgt.  Voor consumenten in de leeftijd tussen 18 en 39 jaar is dit zelfs 50 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO en GfK naar de informatiebehoeften van consumenten bij vier populaire vruchten: peren, mango's, avocado's en bananen. Volgens het onderzoek vinden steeds meer consumenten het belangrijk dat telers een leefbaar inkomen hebben. Bijna een vijfde geeft zelfs aan dat zij graag een mogelijkheid willen hebben om de fruitteler naar eigen inzicht extra voor zijn inspanningen te betalen.

'True costs'

Bijna 4 op 10 consumenten willen weten welke prijzen telers voor fruit ontvangen. Verder geeft 8 procent van de consumenten aan wel eens een QR-code te gebruiken op een verpakking om meer over herkomst en productiewijze te weten te komen. Als de consument ook de 'true costs' van een product kent, kan dit volgens ABN AMRO helpen bij het maken van duurzame keuzes en de verantwoording voor een hogere prijs.

Invloed

Consumentenparticipatie in de foodketen staat nog in de kinderschoenen, maar er zijn veelbelovende initiatieven, schrijft ABN AMRO. Zoals het Frans/Belgische concept Het Merk van de Consument, waarbij consumenten bepalen wat een pak melk kost, online stemmen over het inkomen van de boer en zo verantwoordelijkheid nemen voor de productiekosten en prijs van het product. "Steeds meer consumenten zijn klaar voor meer invloed op de prijzen die zij voor hun voedsel betalen. Vooral jongere generaties hebben een radar voor eerlijke en duurzame productie. Hierbij is het wel cruciaal dat zij de productieomstandigheden begrijpen en de 'verborgen kosten' kennen", vertelt Rob Morren, Sector Banker Food van ABN AMRO. "Dat biedt kansen om de afstand tussen consument en producent te verkleinen en een productketen meer vraaggestuurd in te richten.

Bron: ABN AMRO/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek