Eerste Nationale Smulgids ter gelegenheid van 150 jaar friet in Nederland


Viering – Zo’n 5.700 Nederlandse frituurspeciaalzaken vieren maandag 30 september het 150-jarig bestaan van hun branche. Tijdens de ledenvergadering van de vereniging voor professionele frituurders (ProFri) wordt stil gestaan bij het jubileum en wordt de eerste Nederlandse Sterrengids met frituurspeciaalzaken in Nederland uitgereikt; de Nationale Smulgids. Het is deze periode anderhalve eeuw geleden dat in ons land de eerste frietverkoper zijn lekkernij aan de man bracht in Breda, schrijft ProFri. Maar de wtenschap is minder duidelijk over de komst van het eerste frietje. Hoe het zij; sinds de introductie in Nederland zijn er miljarden porties van verkocht. Tijdens de bijeenkomst van ProFri wordt dieper ingegaan op de herkomst van de goudgefrituurde aardappel. Zo zal emeritus hoogleraar Voedingswetenschappen Tiny van Boekel stilstaan bij de voedingswaarden van friet en uitleg geven waarom mensen een frietje zo lekker vinden. Smulgids en Smulscore Als sluitstuk van de jubileumviering wordt de eerste editie van de Nationale Smulgids gepresenteerd, met een overzicht van alle cafetariabedrijven. Tevens zal ook de aftrap worden gegeven van de online tool Smulscore, waarmee consumenten frituurspeciaalzaken kunnen beoordelen. Bron: @FoodClicks Viering – Zo’n 5.700 Nederlandse frituurspeciaalzaken vieren maandag 30 september het 150-jarig bestaan van hun branche. Tijdens de ledenvergadering van de vereniging voor professionele frituurders (ProFri) wordt stil gestaan bij het jubileum en wordt de eerste Nederlandse Sterrengids met frituurspeciaalzaken in Nederland uitgereikt; de Nationale Smulgids. Het is deze periode anderhalve eeuw geleden dat in ons land de eerste frietverkoper zijn lekkernij aan de man bracht in Breda, schrijft ProFri. Maar de wtenschap is minder duidelijk over de komst van het eerste frietje. Hoe het zij; sinds de introductie in Nederland zijn er miljarden porties van verkocht. Tijdens de bijeenkomst van ProFri wordt dieper ingegaan op de herkomst van de goudgefrituurde aardappel. Zo zal emeritus hoogleraar Voedingswetenschappen Tiny van Boekel stilstaan bij de voedingswaarden van friet en uitleg geven waarom mensen een frietje zo lekker vinden. Smulgids en Smulscore Als sluitstuk van de jubileumviering wordt de eerste editie van de Nationale Smulgids gepresenteerd, met een overzicht van alle cafetariabedrijven. Tevens zal ook de aftrap worden gegeven van de online tool Smulscore, waarmee consumenten frituurspeciaalzaken kunnen beoordelen. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Alide van Toor beoogd opvolger Frans van Rooij bij Profri

Benoeming – Alida van Toor (1965) is voorgedragen als beoogd voorzitter van Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Zij volgt daarmee Frans van Rooij op die terugtreedt als voorman van de vakvereniging. Van Toor was van 2006 tot eind 2022 eigenaresse van cafetaria De Halte in Meerkerk.

Lees bericht



Cafetariaomzet groeit in februari met 2,4%

Cafetaria – De omzetten in de cafetariasector zijn in januari en februari dit jaar enigszins toegenomen ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar, met 2,8% in totaal. In de maand februari nam de omzet met 2,4% toe in vergelijking met dezelfde maand in 2023.

Lees bericht

ILT gaat strenger controleren op naleving SUP-regels

Controle - De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) gaat cafetaria’s strenger controleren op de naleving van de nieuwe verpakkingsregels, de zogenaamde Singel Use Plastic (SUP)-regels. Daarvoor waarschuwt vakvereniging ProFr, die daarover bericht heeft ontvangen van de inspectiedienst.

Lees bericht


Cafetaria-omzet stijgt nauwelijks in januari 2024

Analyse - 2024 is voorzichtig uit de startblokken gekomen voor de cafetariasector; de omzet kwam dit jaar met 0,4% iets hoger uit vergeleken met januari 2023. Vermeld moet worden dat januari 2023 een zeer goede maand was ten opzichte van januari 2022 met een plus van 13,9%. Dat blijkt uit de analyse die Rien de Koning heeft gedaan op basis van alle transacties van het horecaplatform...

Lees bericht

McCain maakt goede start met regeneratieve landbouw

Duurzaam – Het vorig jaar gelanceerde programma voor regeneratieve landbouw van McCain in Nederland is boven verwachting uit de startblokken gekomen. Reden voor McCain om in 2024 de omvang van het programma verdubbelen. Onderdeel van di transitieproject is een samenwerking met de Rabobank voor het verstrekken van een aantrekkelijke rentekorting voor apparatuur die nodig is voor regeneratieve landbouw.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid