Horeca volop bezig met verlagen zout in eten


Horeca - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Nierstichting gaan samen werk maken van het verlagen van zout in eten. Teveel zout is slecht voor de nieren en Nederlanders eten op jaarbasis op dit moment teveel zout. Onderzoek leert dat de horecasector al bezig is met het verminderen van zout. Uit de resultaten blijkt namelijk dat 65% van de ondernemers één of meer maatregelen neemt om zout te verminderen. Het feit dat 65% van de horecaondernemers al bezig is de rem op het zoutgebruik te zetten is al bemoedigend. Gezondheid is sowieso een belangrijk thema in de horeca en veel ondernemers zijn daarom bezig het aanbod voor hun gasten gezonder te maken. Ook het bewuster omgaan met zout hoort daarbij. KHN onderzocht of horecaondernemers bezig zijn met zoutreductie en zo ja, wat zij op dat gebied doen. Bijna 1000 horecaondernemers vulden de enquête in, waarvan 65% aangaf één of meer maatregelen te nemen om de hoeveelheid zout te verminderen. Zo geeft 43% aan zout zovel mogelijk te vervangen door andere (verse) kruiden en specerijen; 20% van de ondervraagde ondernemers zet zelfs standaard geen zoutvaatje op tafel. Gasten die wel zout willen hebben, daarom vragen. En 20% van de ondernemers kiest ook bewust voor productgroepen en voedingsmiddelen met minder zout. Antonio van den Hengel, bestuurslid van KHN is trots op de resultaten en verwacht dat de aandacht voor het verminderen van zout verder toeneemt binnen de horecabedrijven. Om extra aandacht te vragen organiseert KHN samen met de Nierstichting op 12,13 en 14 maart a.s. voor de tweede keer de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Vorig jaar was de driedaagse een succes met 3500 gasten die bij meer dan 100 restaurants genoten van een zoutbewust menu. De ambitie dit jaar is dat meer dan 200 restaurants mee doen. 6 gram per dag Ongeveer 85% van de Nederlanders eet meer zout dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Niet alleen thuis eten Nederlanders te zout, ook in veel restaurants. Op jaarbasis eten wij per persoon een kilo te veel zout, veelal verwerkt in alledaagse producten en gerechten. Een te veel aan zout is slecht voor je nieren. Ruim 1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade, dit komt neer op 10% van de totale bevolking. Minder zout helpt nierschade voorkomen. Bron: @FoodClicks Horeca - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Nierstichting gaan samen werk maken van het verlagen van zout in eten. Teveel zout is slecht voor de nieren en Nederlanders eten op jaarbasis op dit moment teveel zout. Onderzoek leert dat de horecasector al bezig is met het verminderen van zout. Uit de resultaten blijkt namelijk dat 65% van de ondernemers één of meer maatregelen neemt om zout te verminderen. Het feit dat 65% van de horecaondernemers al bezig is de rem op het zoutgebruik te zetten is al bemoedigend. Gezondheid is sowieso een belangrijk thema in de horeca en veel ondernemers zijn daarom bezig het aanbod voor hun gasten gezonder te maken. Ook het bewuster omgaan met zout hoort daarbij. KHN onderzocht of horecaondernemers bezig zijn met zoutreductie en zo ja, wat zij op dat gebied doen. Bijna 1000 horecaondernemers vulden de enquête in, waarvan 65% aangaf één of meer maatregelen te nemen om de hoeveelheid zout te verminderen. Zo geeft 43% aan zout zovel mogelijk te vervangen door andere (verse) kruiden en specerijen; 20% van de ondervraagde ondernemers zet zelfs standaard geen zoutvaatje op tafel. Gasten die wel zout willen hebben, daarom vragen. En 20% van de ondernemers kiest ook bewust voor productgroepen en voedingsmiddelen met minder zout. Antonio van den Hengel, bestuurslid van KHN is trots op de resultaten en verwacht dat de aandacht voor het verminderen van zout verder toeneemt binnen de horecabedrijven. Om extra aandacht te vragen organiseert KHN samen met de Nierstichting op 12,13 en 14 maart a.s. voor de tweede keer de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Vorig jaar was de driedaagse een succes met 3500 gasten die bij meer dan 100 restaurants genoten van een zoutbewust menu. De ambitie dit jaar is dat meer dan 200 restaurants mee doen. 6 gram per dag Ongeveer 85% van de Nederlanders eet meer zout dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Niet alleen thuis eten Nederlanders te zout, ook in veel restaurants. Op jaarbasis eten wij per persoon een kilo te veel zout, veelal verwerkt in alledaagse producten en gerechten. Een te veel aan zout is slecht voor je nieren. Ruim 1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade, dit komt neer op 10% van de totale bevolking. Minder zout helpt nierschade voorkomen. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Eventseizoen 2024 geopend met fors meer eventcateraars

Analyse – In april start het evenementenseizoen en volgens cijfers van de Kamer van Koophandel is het aantal fors gegroeid. Het gaat dan om cateringpartijen die zowel festivals, bruiloften, verjaardagen en andere feesten verzorgen. Het handelsregister van de KvK telde er in het eerste kwartaal van 2024 ruim 27.000, dat zijn er bijna 16.000 meer dan vijf jaar geleden, een stijging van 133%.

Lees bericht


Dirk Beljaarts neemt afscheid als Algemeen Directeur KHN

Persoonlijk – Dirk Beljaarts vertrekt nog voor de zomer na een periode van negen jaar bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Beljaarts begon zijn loopbaan bij KHN als lid van het Landelijk Bestuur en diende vervolgens de laatste vijf jaar als Algemeen Directeur. Hij vindt het nu voor een nieuwe uitdaging.

Lees bericht

Oud-bestuurders Booking.com en Ahold aan boord bij Amigos

Platform - Social platform Amigos heeft drie voormalige directeuren van Booking.com, Hyves en Ahold als investeerders aangetrokken, plus een bestuurslid KHN Amsterdam. De Amigos app heeft ruim 800.000 gebruikers, maar wil verder groeien. Ook internationaal. De nieuw aangetrokken investeerders gaan daarbij helpen.

Lees bericht

Nieuw huurcontract voor winkel- en horecapanden

Winkelpanden – Branche- en werkgeversorganisaties hebben een nieuwe Huurdersvariant’ van het ROZ-model gemaakt. In het ROZ zijn de verhuurders vertegenwoordigd. Het model moet huurcontractbesprekingen tussen partijen evenwichtiger maken en onwenselijke situaties voorkomen.

Lees bericht


Horeca akkoord met cao-onderhandelingsresultaat

Horeca - KHN is samen met FNV Horeca en CNV Vakmensen een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Vandaag werd bekend dat de achterbannen akkoord zijn met het eerder bekendgemaakte onderhandelingsresultaat. Daarmee is de nieuwe Horeca-cao een feit. De nieuwe Horeca-cao gaat per 1 januari 2024 in en loopt tot en met 31 december 2024.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid