Huisarts onvoldoende opgeleid om voedingsadvies te geven


Opleiding – Omdat voedingsleer geen onderdeel uitmaakt van de medische opleiding hebben (huis)artsen weinig mogelijkheden om hun patiënten adequate adviezen te geven over voedingsmiddelen en eetpatronen. Dat is de mening van prof. Gert Jan Hiddink, emeritus hoogleraar Nutrition Communication through Health Professionals aan Wageningen University & Research. Samen met internationale collega’s constateert hij een hiaat in de opleiding die zich wereldwijd voordoet en onafhankelijk is van land, gezondheidszorgsysteem of jaar van medische opleiding. Voeding zou juist hoog op de agenda moeten staan, omdat de moderne voeding de afgelopen jaren heeft gezorgd voor veel medische problemen. Veel van de huidige welvaartsziekten zoals diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, zijn het resultaat van verkeerde voeding. De hoogleraar stelt  dat de voeding de afgelopen vijftig jaar vooral gedomineerd is door voedingsmiddelen met een laag gehalte aan belangrijke nutriënten (zoals eiwit) en maaltijdcomponenten met een hoog gehalte aan zout, suiker en vet. Weinig voortgang Meer aandacht voor voeding in de medische opleiding zou de voorlichting aan patiënten op dit vlak aanzienlijk verbeteren. Een oproep om die kennis op te nemen in de opleiding wordt al veel langer gedaan, maar is maar weinig mee gebeurd. Afgestudeerde medische studenten hebben ook met regelmaat gerapporteerd dat zij te weinig voedingskennis en -vaardigheden bezitten om effectief gedragsverandering op het gebied van de voeding van patiënten te ondersteunen. Daarom vragen de onderzoekers nu om een ‘institutioneel commitment’ en voedingstraining in medische opleidingen verplicht te stellen. Zij zien het als enige manier om het onderwerp voedingsleer als vast programmadeel in het opleidingstraject te krijgen. Daarbij zijn rollen weggelegd voor medische voedingsexperts of diëtisten naast andere systeemexperts, zoals cardiologen. Bron: @FoodClicks Opleiding – Omdat voedingsleer geen onderdeel uitmaakt van de medische opleiding hebben (huis)artsen weinig mogelijkheden om hun patiënten adequate adviezen te geven over voedingsmiddelen en eetpatronen. Dat is de mening van prof. Gert Jan Hiddink, emeritus hoogleraar Nutrition Communication through Health Professionals aan Wageningen University & Research. Samen met internationale collega’s constateert hij een hiaat in de opleiding die zich wereldwijd voordoet en onafhankelijk is van land, gezondheidszorgsysteem of jaar van medische opleiding. Voeding zou juist hoog op de agenda moeten staan, omdat de moderne voeding de afgelopen jaren heeft gezorgd voor veel medische problemen. Veel van de huidige welvaartsziekten zoals diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, zijn het resultaat van verkeerde voeding. De hoogleraar stelt  dat de voeding de afgelopen vijftig jaar vooral gedomineerd is door voedingsmiddelen met een laag gehalte aan belangrijke nutriënten (zoals eiwit) en maaltijdcomponenten met een hoog gehalte aan zout, suiker en vet. Weinig voortgang Meer aandacht voor voeding in de medische opleiding zou de voorlichting aan patiënten op dit vlak aanzienlijk verbeteren. Een oproep om die kennis op te nemen in de opleiding wordt al veel langer gedaan, maar is maar weinig mee gebeurd. Afgestudeerde medische studenten hebben ook met regelmaat gerapporteerd dat zij te weinig voedingskennis en -vaardigheden bezitten om effectief gedragsverandering op het gebied van de voeding van patiënten te ondersteunen. Daarom vragen de onderzoekers nu om een ‘institutioneel commitment’ en voedingstraining in medische opleidingen verplicht te stellen. Zij zien het als enige manier om het onderwerp voedingsleer als vast programmadeel in het opleidingstraject te krijgen. Daarbij zijn rollen weggelegd voor medische voedingsexperts of diëtisten naast andere systeemexperts, zoals cardiologen. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid