Matige zomer beïnvloedt kwartaalcijfers Sligro

Matig derde kwartaal voor Sligro door slechte zomer

Groothandel – Groothandel Sligro heeft na twee sterke kwartalen een wat minder derde kwartaal gedraaid. De omzet in foodservice nam exclusief overnames slechts met 0,4% toe. Desalniettemin zijn de cijfers tot en met derde kwartaal goed en ook over de vooruitzichten voor het vierde kwartaal is de groothandel positief.

De omzet van Sligro Food Group over de eerste drie kwartalen dit jaar, bestaande uit 39 weken, beliep echter nog altijd €2.166 miljoen, een toename van 4,8% (Q3: 2,6%) ten opzichte van een omzet van €2.067 miljoen in 2016. Exclusief het effect van overnames nam de omzet toe met 2,1% (Q3: min 0,2%)

De omzet van de foodserviceactiviteiten nam met 6,9% toe (Q3: 4,2%). Exclusief het effect van overnames nam de omzet toe met 3,1% (Q3: 0,4%), aldus het kwartaalbericht. Het Belgische ISPC voegde in het derde kwartaal €19 miljoen omzet toe.

De directie ziet bij foodservice wel herstel van de afzetmarkten. “Ondanks een wat zwakker derde kwartaal denken wij dat de onderliggende trend in de markt goed is en dat wij daar ook de komende kwartalen van zullen profiteren.” Het bedrijf heeft te maken met opstartkosten in België en advieskosten voor acquisities die ook in de tweede helft van dit jaar hoger liggen dan in 2016.

Het proces rond de strategische samenwerking met Heineken zit volgens Sligro in de laatste fase en wij verwachten dat nog in het vierde kwartaal te kunnen afronden en nog dit jaar een aanvang te maken met de integratiewerkzaamheden.

Foodretail

Foodretail is al een tijdje een zorgenkindje binnen de groep. De omzet van de EMTÉ-supermarkten nam met 0,2% af (Q3: min 1,6%). Per eind juni 2017 zijn twee winkels (één filiaal en één franchise winkel) overgegaan naar een andere formule. Het wegvallen van deze locaties zorgde er mede voor dat de omzet lager uitviel. De identieke consumentenomzet van de EMTÉ supermarkten nam af met 0,4% (Q3: min 0,6%). In het derde kwartaal zijn de laatste 3 winkels voor 2017 omgebouwd naar de 3.0 formule waardoor het totaal voor dit jaar op 27 zal eindigen.

Bron: Sligro Food Goup/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek