Minder besmettingen bij opening horeca volgens notitie Economische Zaken
Coronamaatregelen - Opening van restaurants zal het aantal besmettingen met corona eerder doen dalen dan stijgen. Dat staat in een analyse van de coronacijfers van het RIVM die is gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en die de politieke redactie van RTL Nieuws heeft ingezien.
Volgens RTL Nieuws wordt de betreffende notitie vandaag door minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) ingebracht in het kabinetsoverleg. Het kabinet vergadert over de coronamaatregelen en komt vanavond met een persconferentie. Volgens het bericht was tijdens het Catshuisoverleg van afgelopen zondag specifiek gevraagd om een analyse te maken van de risico’s bij heropening van de restaurants.
In de analyse, zoals RTL Nieuws die heeft ingezien, staat dat op 14 oktober meerdere maatregelen zijn genomen. Bedoeling van die maatregel was het reproductiegetal naar beneden te brengen. Deze zogenaamde r-waarde (het gemiddelde aantal mensen dat wordt besmet door iemand met corona, red.) was toen 1.08. Na de maatregelen daalde de r-waarde naar 0.82. Toen op 13 oktober bleek dat de r-waarde weer was opgelopen naar 1.04 concludeerden de betrokken bewindslieden dat ook met een dichte horeca de r-waarde oploopt en dus de invloed van de horeca op het getal relatief klein is. ‘En dat de daling en stijging sinds 14 oktober anders verklaard moet worden'.
Over heropening wordt al langer gesproken, maar tot concrete plannen heeft dit nog niet geleid. De berekeningen van het ministerie van EZ waarom nu is gevraagd, zouden zijn gemaakt in het kader van de mogelijkheden in het nieuwe jaar, zo meldt de nieuwssite. Tijdens het Catshuisberaad van afgelopen zondag is hen gevraagd deze analyse te maken.
Bron: RTLNieuws/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Van Gelder gaat plantaardig maatwerk leveren
Introductie – Groente en fruitbedrijf Van Gelder in Ridderkerk gaat plantaardig maatwerk leveren voor horecaondernemers. Het gaat om duurzame, gezonde en plantaardige producten voor de zorg- en horecasector.
Lees berichtDrie op de vijf horecamedewerkers overweegt ontslag
Onderzoek - Drie op de vijf horecamedewerkers overwegen hun baan op te zeggen, zo blijkt uit nieuw onderzoek onder horecamedewerkers. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal verdrievoudigd.
Lees berichtGrapedistrict opent flagshipstore in Amsterdam
Formulenieuws - Grapedistrict, de wijnwinkel die zich inzet voor kleine wijnboeren, opent 17 mei haar grootste winkel tot nu toe op de van Woustraat in Amsterdam. De Grapedistrict flagshipstore komt pal tegenover de plek waar ooit de eerste winkel werd geopend.
Lees berichtHoreca Kassasysteem Mr. Winston wil internationaal groeien
Kassasystemen - Het Tilburgse bedrijf Mr. Winston heeft een investering van 600.000 euro opgehaald bij angel investors, waaronder Collin Crowdfund CEO Jeroen ter Huurne. Met het geld wil het in Nederland snelgroeiende horeca kassasysteem ook internationaal voet aan de grond krijgen.
Lees berichtSchiphol opent met Avolta nieuw horecaconcept Salon
Luchthaven – Schiphol heeft in samenwerking met travel retailer Avolta (voorheen HMSHost) twee nieuwe horecaconcepten geopend in Lounge 1 op de luchthaven. Salon, geïnspireerd door de grachten en terrassen van Amsterdam, bestaat uit een Grand Café en Deli.
Lees berichtCompass Group nieuwe horecapartner WEC
Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.
Lees bericht