Proef met statiegeldbekers op Rotterdam CS en in de Maasstad


Deelnemers aan de proef in Rotterdam kunnen een jaar lang gratis koffie drinken winnen

Stations - Rotterdamse ondernemers, de gemeente Rotterdam en NS introduceren samen statiegeldbekers. Het gaat om een proef voor reizigers op station Rotterdam Centraal en in de stad Rotterdam. De proef is maandag van start gegaan.

De test met de statiegeldbekers wordt drie maanden lang uitgevoerd door NS samen met 14 Rotterdamse ondernemers en 9 retailers op het station. De statiegeldbekers zijn een duurzaam alternatief zijn voor wegwerpbekers. De bekers kunnen na gebruik worden  ingeleverd bij een van de inleverautomaten op het station of in de Maasstad.

5500 wegwerpbekers

Iedere dag belanden op station Rotterdam centraal 5500 wegwerpbekers in de afvalbakken. Met de inzet van deze statiegeldbeker willen de initiatiefnemers het gebruik van de herbruikbare beker stimuleren en de berg afval verminderen. In de winkel blijft het tijdens de proefperiode mogelijk om te kiezen voor de wegwerpbeker.  “Wij doen mee met deze proef omdat wij ook graag afval willen verminderen. Dit is een mooie kans om met meer ondernemers in de stad en op het station te kijken of dit werkt. Ik ben benieuwd naar de resultaten van deze proef”, zegt Amar Tember, eigenaar van lunchroom De Koffiebar aan de Karel Doormanstraat in Rotterdam.

Tikkie 

Bij verschillende ondernemers op het station worden statiegeldbekers aangeboden voor 1 euro. Wanneer consumenten de beker na consumptie weer inleveren, krijgen zij het statiegeld weer terug. Op iedere beker staat een QR-code die bij de inleverautomaat op het station gescand kan worden, in ruil voor een bon met een andere QR-code. Door die te scannen krijgt de consument het statiegeld teruggestort via ‘Tikkie’. Zowel op het station als bij de verschillende deelnemende ondernemers in de stad kunnen deze statiegeldbekers ingeleverd worden.

30 miljoen bekers 

Wegwerpbekers vormen een significant aandeel in de hoeveelheid afval op stations (vijf procent). Deze bekers zijn op dit moment niet te recyclen. Daarom wil NS, samen met retailers op de stations, het gebruik van de herbruikbare beker stimuleren. Jaarlijks belanden meer dan 30 miljoen wegwerpbekers in de prullenbakken op de stations in Nederland, dat zijn zo’n 80.000 bekertjes op alle stations samen per dag. Dit zijn bekertjes van alle stationsondernemers.

Bron: NS Stations/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws




Steeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht

Eerste van 100 24-uurs inleverlocaties statiegeld geopend

Statiegeld - Een primeur in Nederland: In Bunschoten-Spakenburg staat de eerste openbare statiegeldmachine waar je 24 uur per dag, 7 dagen in de week, oneindig veel statiegeldflesjes en -blikjes in één keer kan inleveren. Deze locatie is de eerste van de 100 die er in Nederland worden geopend in de buitenruimte.

Lees bericht






© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid