ProFri laakt wetsvoorstel ‘gemeentelijk snackbarverbod’


ProFri-directeur Frans van Rooij laakt wetsvoorstel dat gemeenten straks mogelijkheden geeft snackbars en fastfoodrestaurants te verbieden

Politiek - ProFri, de vakvereniging van frituurbedrijven, laakt het wetsvoorstel dat gemeenten de mogelijkheid geeft nieuwe snackbars uit hun openbare ruimte te weren. Volgens de vereniging is er sprake van ‘grachtengordelpolitiek’, omdat mensen elkaar op dit onderwerp napraten en de wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt.

Volgens het wetsvoorstel krijgen gemeenten straks de wettelijke mogelijkheid om nieuwe snackbars en fastfoodrestaurants te weren uit wijken die een obesitasproblematiek kennen of reeds een groot aanbod gemakshoreca hebben. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft hierover een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. ProFri-directeur Frans van Rooij is op zijn zachtst gezegd not-amused hierover en zegt: “Onze branche wordt weer eens misbruikt om snel te scoren.”

Supermarkten

Volgens Van Rooij ligt het aandeel van snackbars in de totale voeding ver onder de één procent. “Door locaties te verbieden jaagt de overheid de jeugd nog meer de supermarkten in,” aldus de directeur. “Daar kun je bij wijze van spreken voor twee euro 2000 kilocalorieën kopen. Nou, dat lukt je bij een snackbar niet”.

Onderbouwing ontbreekt

Wat Van Rooij vooral boos maakt, is het feit dat in drie officiële overheidsrapporten over dit beleid, géén enkele cijfermatige onderbouwing is terug te vinden, als het gaat over de plekken wáár mensen hun kilocalorieën kopen. “Het wetsvoorstel staat bol van de symboliek, maar is niet gestoeld op enige kennis van de etensmarkt,” aldus de ProFri-directeur

Sociaal probleem

Het wetsvoorstel is een uitvloeisel van het Nationaal Preventieakkoord dat vier jaar geleden door veel partijen is ondertekend. Van Rooij onderkent dat overgewicht een probleem is. “Maar het is algemeen bekend dat obesitas veel meer te maken heeft met sociale problematiek, te weinig beweging en de totale levensstijl van jongeren dan met het type voeding dat jeugd tot zich neemt.”

Bron: ProFri/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Meer dan een kwart consumenten steelt per ongeluk’

Onderzoek – 9% heeft wel eens bewust gestolen uit de supermarkt, bij 27% gebeurt het per ongeluk. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek dat Q&A Retail heeft gehouden. Dat niet betalen gebeurt vooral bij de zelfscankassa. Reden voor sommige retailers het aantal zelfscankassa’s terug te brengen of de beveiliging op te voeren, maar deze manier van afrekenen heeft...

Lees bericht


Alide van Toor beoogd opvolger Frans van Rooij bij Profri

Benoeming – Alida van Toor (1965) is voorgedragen als beoogd voorzitter van Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Zij volgt daarmee Frans van Rooij op die terugtreedt als voorman van de vakvereniging. Van Toor was van 2006 tot eind 2022 eigenaresse van cafetaria De Halte in Meerkerk.

Lees bericht


Al 45 Jumbo-locaties gestopt met tabaksverkoop

Supermarkt -  Jumbo bouwt de tabaksverkoop bij de servicebalies in de supermarkten langzaam verder af. Inmiddels zijn er zo’n 45 servicepunten zonder tabak, waarvan zo’n 25 verkooppunten bij franchisers. Supermarkten mogen nog tot 1 juli dit jaar tabak verkopen. Daarna moeten alle vestigingen vanwege een wettelijk verbod zijn gestopt.

Lees bericht


Vakcentrum: tabaksban supers in strijd met Europese Dienstenrichtlijn

Tabak - Het Vakcentrum heeft in een brief aan staatsecretaris van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nogmaals bezwaar gemaakt tegen het voorgenomen verbod op verkoop van tabak in supermarkten. Het Vakcentrum verwijst daarbij naar het advies van de Raad van State waarin naar die Europese Dienstenrichtlijn verwezen wordt.

Lees bericht

Jumbo Supermarkten stopt met de vers vleespromoties

Supermarkten - Jumbo stopt als eerste supermarktketen met vleespromoties in al haar winkels en online in Nederland. Dit besluit draagt bij aan het streven om in 2030 60% van de verkochte eiwitten van plantaardige oorsprong te laten zijn en 40% van dierlijke ingrediënten. Het gaat om de vers vleespromoties , niet die van vleeswaren.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid