Recycling Avans Hogeschool naar ‘next level’ met inzameling PET-flessen

Paul Rüpp (Avans), Roelof van Dinter (Coca-Cola) en Jan Jacob van Donselaar (Compass/Eurest) geven de aftrap van de PET-flessen inzamelingsactie

Nieuws - Avans Hogeschool is als eerste hogeschool in Nederland gestart met een grote actie om PET-flessen apart in te zamelen. Korting bij de catering wordt hierbij ingezet als stimulans. De vermindering van zwerfafval is een gezamenlijk project van Avans met Coca-Cola European Partners Nederland en cateraar Eurest.

In Nederland belanden jaarlijks tussen de 50 en 100 miljoen flesjes als zwerfafval op straat of in de berm. Bij Avans gaan er per dag gemiddeld ruim 1000 drinkflesjes over de toonbank. Na gebruik belandt een deel hiervan in plastic afvalbakken, een ander deel eindigt echter als zwerfafval. Voor Avans Hogeschool, Eurest en frisdrankproducent Coca-Cola reden de handen ineen te slaan. “Wij willen uiterlijk tegen 2025 elke verpakking die we in Nederland verkopen, ook weer retour krijgen om te kunnen recyclen”, zegt Roelof van Dinter, director Out-Of-Home bij Coca-Cola European Partners Nederland. “Dit is een van de grote pijlers uit ons duurzaamheidsplan ‘This Is Forward’. De samenwerking met Avans is een heel mooi voorbeeld van een initiatief dat gaat bijdragen om deze doelstelling te kunnen behalen. Al onze PET-flessen zijn 100% recyclebaar en bij uitstek geschikt als grondstof voor nieuwe flesjes. Dankzij deze actie wordt er een ‘schone’ stroom van PET-flessen aangevoerd bij de recycler en gaat er hopelijk geen materiaal meer verloren. Ons doel is dat al deze verpakkingen weer gebruikt gaan worden om nieuwe PET-flessen van te maken.”

Inzamelfles
Op alle 12 Avanslocaties in ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Breda, en Roosendaal staan sinds deze week PET-flesautomaten of een grote inzamelfles. Studenten en medewerkers ontvangen voor iedere ingeleverde PET-fles 10 cent korting. Hiermee kunnen ze sparen voor prijzen of de extra korting besteden bij de horecagelegenheden op Avanslocaties.
Avans vindt het belangrijk om studenten en medewerkers bewust te maken van het belang van recycling. Naast PET-flessen vraagt Avans aan studenten en medewerkers om papier, karton en overig plastic te scheiden van restafval. Ook cateraar Eurest investeert veel in duurzame verpakkingen. Saladebakken zijn bijvoorbeeld van gerecycled plastic, soepbekers zijn biologisch afbreekbaar en bordjes en schaaltjes gemaakt van suikerrietpulp.

Auteur: Paul Peter Blonk