‘Teleurstelling bij burgemeesters en KHN over uitstel versoepelingen’
Corona – De burgemeesters van de vier grote steden en Koninklijke Horeca Nederland hebben teleurgesteld gereageerd op het besluit van het demissionaire kabinet de coronamaatregelen niet per 21 april te versoepelen, maar mogelijk pas 28 april. Maar ook aan die datum is de voorwaarde gekoppeld dat de besmettingscijfers het toelaten.
Het uitstellen van de versoepelingen werd zondag duidelijk na overleg op het Catshuis met het OMT. Eerder was het kabinet nog optimistisch om ondanks de oplopende besmettingscijfers toch meer toe te staan, waaronder het openen van de terrassen. Voor verdere versoepelingen werd vanuit de medische wereld al met verbazing gereageerd omdat reguliere behandelingen als gevolg van drukte in de ziekenhuizen al moesten worden uitgesteld en de ic-bezetting was opgelopen naar een onwenselijk niveau.
Handhaving
Desalniettemin hebben de burgemeesters toch een dringend beroep gedaan om de terrassen toch te openen. Volgens de burgemeesters Halsema (Amsterdam), Dijksma (Utrecht), Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag) wordt handhaving in dichtbevolkte gebieden steeds lastiger en is – zeker bij mooi weer - meer buitenruimte nodig om mensen te spreiden. Bovendien wordt het lastiger om mensen van de maatregelen te overtuigen. Aboutaleb liet al eerder weten dat het niet meer is uit te leggen dat mensen wel op een kleedje met een fles rosé op het gras mogen zitten, maar dat de horeca de terrassen gesloten moet houden.
Teleurgesteld
Ook KHN heeft vernomen dat de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok voorlopig met een week worden uitgesteld tot 28 april. De belangenvereniging is over dit voornemen uiterst teleurgesteld en ziet het als een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers. KHN schrijft: ‘Het is onbegrijpelijk dat door een falend overheidsbeleid en (opnieuw) een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na 13 maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen. KHN volgt uiteraard de ontwikkelingen op de voet en de volksgezondheid staat ook bij horecaondernemers op 1, maar de horeca kan én wil echt veilig en verantwoord open’.
Veilig
Volgens KHN kan de horeca onderdeel zijn van de oplossing, juist door er voor te zorgen dat er meer spreiding komt van mensen. Bovendien heeft de horeca aangetoond veilig te kunnen openen. Als er per 28 april versoepelingen worden doorgevoerd, dan wil KHN niet alleen de terrassen openen, maar ook fase 1 in laten gaan van de KHN-horecaroutekaart. Dat betekent ook openstelling van de binnenruimte. In de plannen die klaarliggen, heeft KHN gekeken naar wat veilig kan én zo min mogelijk schade toebrengt aan de economie.
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Grapedistrict opent flagshipstore in Amsterdam
Formulenieuws - Grapedistrict, de wijnwinkel die zich inzet voor kleine wijnboeren, opent 17 mei haar grootste winkel tot nu toe op de van Woustraat in Amsterdam. De Grapedistrict flagshipstore komt pal tegenover de plek waar ooit de eerste winkel werd geopend.
Lees berichtHoreca Kassasysteem Mr. Winston wil internationaal groeien
Kassasystemen - Het Tilburgse bedrijf Mr. Winston heeft een investering van 600.000 euro opgehaald bij angel investors, waaronder Collin Crowdfund CEO Jeroen ter Huurne. Met het geld wil het in Nederland snelgroeiende horeca kassasysteem ook internationaal voet aan de grond krijgen.
Lees berichtSchiphol opent met Avolta nieuw horecaconcept Salon
Luchthaven – Schiphol heeft in samenwerking met travel retailer Avolta (voorheen HMSHost) twee nieuwe horecaconcepten geopend in Lounge 1 op de luchthaven. Salon, geïnspireerd door de grachten en terrassen van Amsterdam, bestaat uit een Grand Café en Deli.
Lees berichtCompass Group nieuwe horecapartner WEC
Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.
Lees berichtBiertje in Europees restaurant het duurst in Noorwegen
Prijsvergelijking – Van alle Europese steden is de gemiddelde prijs van een biertje in Noorwegen het duurst. Portugal is het goedkoopst, maar voor wie echt voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten voor zijn biertje in een restaurant moet naar Noord-Macedonië.
Lees berichtCIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf
Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit. Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.
Lees bericht